четвер, 27 жовтня 2016 р.

Війни священні сторінки




В останні  дні жовтня 1944 року міста і села України були остаточно звільнені від нацистських загарбників. Пам'ять про тих, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами живе і нині. 
З метою гідного вшанування пам’яті визволителів в центральній районній бібліотеці представлена виставка-панорама «Війни священні сторінки», матеріали якої узагальнюють важкий шлях героїчного визволення України сімдесят два роки тому.

На ній представлено найбільш яскраві події війни в кольорових та чорно-білих фотографіях, копіях архівних документів, статей із газет та журналів, які дають можливість уявити, як відбувалось звільнення України.  
Читачі бібліотеки мають змогу познайомитись з історико-документальними виданнями «Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ ст.» (в двох томах), «Україна в полум’ї війни 1941-1945», «Архів окупації 1941-1944 р.», «Герої визволення України», «Дорогами війни» Ф. П. Людного, а також з воєнними мемуарами О.М. Сабурова «Відвойована весна» та тематичними краєзнавчими теками.




26 жовтня в Куяльницькій школі в 6 -му класі відбулася патріотична година "Незабутні сторінки народного героїзму", підготовлена бібліотекарями Тетяною Бойко та Ритою Гарматюк. Дітям було нагадано хроніку візволення України від грудня 1942 року по 28 жовтня 1944 року та презентована  книжкова виставка "В боях кувалась перемога". 


Під час огляду виставки бібліотекарі зосередили увагу школярів на тематичній теці "Маленькі люди Великої перемоги" про наших  земляків - ветеранів. Такі теки є в кожній бібліотеці села і є вагомим доповненням до краєзнавчого фонду району. Основою їх стали пошукові матеріали, зібрані  біблілотекарями району в рамках краєзнавчого огляду-конкурсу "Мій рідний край - моя земля".                                
Після патріотичної години бібліотекарі Куяльницької бібліотеки разом з дітьми відвідали ветерана війни Бабій Валентину Прокопівну, яка пройшла фронтовими дорогами України, Польщі, Чехословаччини, Угорщини. В Карпатах вона дивом залишилася живою, коли в автомобіль, який перевозив вантаж з боєприпасами, влучив німецький снаряд. Валентина Прокопівна опинилась під грудою важких ящиків, довго лікувалась, але поранення грудної клітини турбує її все життя. Незважаючи на всі тяготи війни вона залишається і досі веселою та життєрадісною і завжди готова ділитися власними спогадами   з молоддю. 


В Старокульнянській сільській бібліотеці була проведена історична година "Не згасає пам'яті свіча". До бібліотеки завідувачкою Ганною Кабак були запрошені дорослі читачі, які ознайомились з літературою, представленою на книжковій виставці з нагоди визволення України від нацистських загарбників, з історичними фактами та поділилися  історіями про своїй рідних, які пройшли важкими шляхами війни.



Немає коментарів:

Дописати коментар