середу, 9 листопада 2016 р.

Єдиний скарб у тебе - рідна мова


9 листопада в Україні широко відзначається державне свято - День української писемності та мови, установлене в 1997 році згідно Указу Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови». За православним календарем цей день є днем вшанування пам'яті преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. 

В цей день в Україні покладають квіти до могили Нестора-літписця, визначають найкращих популяризаторів українського слова, проводять радіодиктант національної єдності, а бібліотеки країни запрошують на години рідної мови, мовознавчі турніри, літературні вітальні та інші заходи, присвячені великому українському слову.


3 листопада, напередодні Дня української писемності та мови, у Малофонтанській бібліотеці пройшов турнір знавців української мови "Мова барвиста, мова багата, щедра і тепла, мов батьківська хата". Діти змагалися в конкурсах з історії мови, фразеології, лексики та орфографії. Особливий інтерес серед дітей викликали завдання з доповнення прислів'я. А. Тімуш і А. Чорнобай проспівали пісню "Ми живемо під небом ясним". 



Завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва закінчила турнір  словами Олеся Гончара: "Мова - це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її", а потім провела презентацію книжкової виставки "Барви рідної мови".
4 листопада уявну подорож по рідній мові здійснила з учнями Борщівського НВК I -III ст. №2 завідуюча бібліотекою селища Борщі Ганна Трояновська. Учні прийняли активну участь у літературних читаннях, згадали історичне минуле української мови, поринули в світ істориків, етнографів, громадських діячів, милувалися народними звичаями та традиціями, вслухалися у співучу українську мову. Ганна Михайлівна познайомила присутніх і з книжковою виставкою-дискусією "Мова кожного народу не повторна і своя"

10 листопада в Новоселівській сільській бібліотеці зібрались читачі на годину мовознавства "Мово моя - душа голосна України". Завідуюча бібліотекою Олена Швець розповіла дітям про преподобного Нестора Літописця та його найвизначнішу працю «Повість временних літ», яка залишається пам’яткою слов’янської культури. 
Бібліотекар запропонувала дітям мовну ігротеку, де вони пояснювали значення фразеологізмів, за певний час промовляли скоромовки та відвідали «Острів мовних скарбів». До уваги читачів була представлена книжкова виставка «Мово моя українська, батьківська, материнська».

Презентацію книжкової виставки, присвячену рідній українській мові, підготувала для школярів - учасників урочистого відкриття IV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т. Шевченка,  і бібліотекар села Глибочок Тетяна Руснак.


Нам у спадок дісталися безцінні духовні скарби. І наш обов'язок-зберегти і примножити українську мову, донести її крізь час і простір до майбутніх поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар