пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

Бібліотеки Подільщини: основні напрямки діяльності на 2017 рік та їх методичне забезпечення


30 листопада бібліотекарі централізованої бібліотечної системи Подільського району зібрались на семінар щодо планування діяльності закладів на 2017 рік. Перед бібліотекарями виступили провідні спеціалісти методичних центрів системи - центральної районної та районної дитячої бібліотек - з пропозиціями  та конкретними вимогами щодо основних напрямків роботи у майбутньому році.





Особлива увага приділялась питанню, щодо залучення  додаткових коштів для поповнення бібліотечних фондів та проведення щорічної підписки періодичних видань в сільських філіях та  ролі  в активній співпраці з благодійними організаціями та спонсорами. 



Активізувати роботу по пошуку додаткових джерел фінансування власних бібліотечних закладів та залучення читацького активу та громадськості сіл до вирішення даних проблем закликала начальник відділу культури райдержадміністрації Ольга Шапран.



Директор ЦБС Подільського району Світлана Дюгаєва зупинилась на позитивному досвіді та практиці діяльності в цьому напрямку бібліотекарів сіл Гидирим Василиси Полуденної, Малого Фонтану Ірини Дмитрієвої, яким завдяки спонсорській допомозі вдалося підключити інтернет до сільських філій, 






а Світлані Якубовській, завідувачці Гоноратською бібліотекою, вдалося поповнити фонд новими дитячими виданнями на суму в 3000 грн.
Активно включилась в цей процес і молодий бібліотекар села Коси Олена Дегтяренко, зробивши на спонсорські кошти підписку періодичних видань та залучившись підтримкою голови сільської ради щодо ремонту бібліотечного закладу.



 
Працівники методико-бібліографічного відділу Віра Фарфурак та Раїса Карп надали детальні консультації з планування діяльності бібліотечних заходів на 2017 рік згідно наказів Міністерства культури та рекомендацій обласного методичного центру - ОУНБ ім. Грушевського.





Раїса Миколаївна зосередила увагу на вимогах звітності і питанню відповідності запланованої роботи до реально виконаної.

Окремим питанням семінару стало планування краєзнавчої роботи бібліотечної системи, як одного з ключових направлень діяльності ЦБС. Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан велику увагу приділила заходам щодо висвітлення 85-річчя з дня створення Одеської області та щорічному краєзнавчому огляду-конкурсу "Мій рідний край, моя земля", який у 2017 році буде проходити за темою "Твої юні таланти, Подільщино".

 
І як завжди, велике значення було приділено роботі з дітьми. Заступник директора по роботі з дітьми Тетяна Токаренко ще раз наголосила на тому, що читач починається з дитинства і, що дуже важливо не упустити з поля зору цю категорію читачів, і зробити все можливе, щоб дітям було цікаво проводити свій вільний час у бібліотеці. 


Методист Олена Зінченко запропонувала сільським бібліотекарям цілу низку вже розроблених дитячих заходів, які не залишать поза увагою жодну дитину і стануть вагомою допомогою при проведенні заходів в рамках програми "Бібліотечне літо"


Завідувачкою відділом комплектування та обробки літератури Тетяною Костенко були доведені графік планових перевірок, нові вимоги щодо документації на списання літератури та надані практичні поради щодо підвищення обертаності, читаності фондів шляхом використання інноваційних методів їх розкриття та розташування.

Немає коментарів:

Дописати коментар