понеділок, 28 листопада 2016 р.

Свічка плакала в скорботі




Память – це нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано кривавим і чорним. Найтрагічнішою сторінкою історії нашого народу є голодомор 1932-1933 років. І в останні дні листопада весь український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам'ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. Памятні заходи до сумної дати – Дня пам'яті жертв голодомору -  проходять і в бібліотеках нашого району.


22 листопада в бібліотеці селища Борщі була проведена година пам'яті "Дзвони - 33-го". Захід почався зворушливою піснею "Свічка" у виконанні Оксани Білозір, яка присвячена усім загиблим під час голодомору.
Година пам'яті нагадала присутнім про жахи страшного голоду 1932 – 1933 років, про загибель  мільйонів людей, про трагізм, який ховається за словами "голодомор".

Бібліотекар Оксана Перебітюк спонукала учасників заходу замислитись над питанням "Крихта хліба - багато це чи мало?" та запропонувала  переглянути документальний фільм "Голодомор. Великий злом" із серії "Невідома Україна".
Закінчився захід оглядом викладки літератури "Свічка плакала в скорботі",  під час якого бібліотекар ознайомила з книжковими виданнями, в яких міститься інформація про страшні роки голодомору в Україні.
23 листопада в Новоселівській сільській бібліотеці читачі зібрались на урок пам’яті «Не звільняється пам'ять, відлунює знову роками», присвячений страшній трагедії, яку пережив український народ у 30-х роках – голодомору. Завідуюча бібліотекою Олена Швець розповіла присутнім про найжорстокіший злочин сталінізму тих років. Багато односельців пережили страшні часи голоду, мільйони не пережили тих часів. Бібліотекар зачитала свідчення жертв голодомору, зазначивши на тому, що лише правда про минуле робить людину вільною та готовою до майбутнього, та запропонувала переглянути літературу тематичної книжкової виставки.
24 листопада бібліотекар Косівської бібліотеки Олена Дегтяренко завітала до школи з історичною годиною, присвячена голодомору 1932-1933 років, «Блукало лихо по землі» для учнів 5-го класу. Історична година розпочалась хвилиною мовчання, потім бібліотекар познайомила дітей з історичними подіями тих жахливих років та презентувала тематичну викладку книг. Наприкінці заходу діти висловили свою думку після почутого ними матеріалу, поділились розповідями, які колись чули від своїх дідусів та бабусь.  

Поминальні вогники в цей день  запалали і на заході "То пам`ять стає при свічі", проведеному завідувачкою центральною бібліотекою села Липецьке Інгою Урсул з учнями 9 класу місцевої школи. Уважно вслуховуючись у розповіді бібліотекаря про страх тих жахливих років, учні тримали в руках запалені свічки. Не менше уваги привернув і проведений бібліотекарем огляд виставки-реквієм "Пам`яті невинно убієнних"
26 листопада в Нестоїтській бібліотеці відбулась презентація книжкової виставки "Жертвам Голодомору 1932-1933 років". На книжковій виставці представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих хто у своїй пам'яті крізь роки проніс страждання та біль, спричинені тоталітарним режимом. Особливою увагою у присутніх в бібліотеці викликали книги "Жнива скорботи" та "Голодомор 1932-1933 років в Україні".

В центральній районній бібліотеці відбулась презентація книжкової виставки «Голодний смерч над Україною» для студентів Подільського медичного училища.
Сьогодні ми знаємо, що Голодомор ніколи не стане для нас історичною минувшиною, адже нестерпний біль шматує пам'ять не тільки очевидців, але й наступні покоління. Наш обов'язок — вшановувати, увічнювати пам'ять про вбитих українців і пам'яттю зберігати духовну єдність поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар