пʼятницю, 23 грудня 2016 р.

Мардарівці шанують земляка

до 155-річчя з дня народження Євгена Чикаленка



До 155 років з дня народження Євгена Чикаленка учні НВК на чолі з учителем географії Васильєвою А.М. та сільським бібліотекарем Шевченко Л.А. презентували новий проект «Історія рідного села. Минуле та сучасне». Головна  сторінка проекту "Євген Чикаленко - будитель української нації" була присвячена славетному земляку.

"Громадянин і політик, національний діяч і меценат, хлібороб і літератор, журналіст, бесідник, організатор. В усіх площинах нашого національного життя проорав він глибоку борозну, скрізь і на всьому зазначилася сила його многобічної праці. А особливо зазначилася ота сила в людях кількох поколінь і всіх верств громадянства, бо ж мало хто навіть із найстаріших наших діячів уник його впливів. 

Виливів його вабливої індивідуальності, милого слова, щирого серця, світлого розуму" (Славинський М. Чикаленко // Тризуб. - 1929. -№ № 29-30. - Є. 3.) Це одна із небагатьох відомих нам найповніших характеристик, які давали йому сучасники. Але, віддаляючись від нас у часі, постать цього будителя украї­нської нації ще яскравіше постає перед нами у величі життя і духу" - зауважила вчитель А.М. Василевська.


Сучасні нащадки Євгена Харламповича Чикаленка вивчають з гордістю історію рідного краю, яка невід’ємно пов’язана з певним періодом життя та діяльності справжнього сина України. 

Так, у 2012 році в рамках Австро-Угорського проекту «Пам'ять втрачених сіл» учнями Мардарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів на чолі з учителем української мови та літератури Афанасенко Г.М. та учителем географії Стасілевич Г.М. були проведені дослідження історії  виникнення с. Перешори і роду  Чикаленків. ( на фото зустріч родини Чикаленко в школі, 1998 рік)
 
У 2013 році даний проект взяв участь у Всеукраїнській краєзнавчій експедиції «Моя Батьківщина – Україна» за напрямом «Духовна спадщина мого народу». Даний проект був відзначений грамотами Відділу освіти Котовської райдержадміністрації та Одеським обласним гуманітарним  центром позашкільної освіти та виховання.
Більш докладно про життя та діяльність Є. Чикаленка на заході розповіли учні–екскурсоводи біля експозиції «Стежками Є.Чикаленка»,  яка знаходиться у краєзнавчому музеї школи, а бібліотекар Л.А. Шевченко запропонувала присутнім переглянути документальний фільм "Місія Євгена Чикаленка".
Захід був дуже змістовним та насиченим гордістю мардарівців за непересічного земляка, справжнього подвижника української нації. Молоді є з кого брати приклад любові до рідної землі, держави, а вчителі і бібліотекарі роблять все можливе, щоб з історії рідного краю не були стерті славетні імена земляків.


Немає коментарів:

Дописати коментар