середу, 22 лютого 2017 р.

Рідна мова - життя духовного основа




21 лютого, починаючи з 2000-го року, в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови. Рідна мова - це душа народу, найдорожчий скарб, переданий нами сотнями попередніх поколінь, оспівана у піснях, переказах. Немає такого народу, який  би не мав власного слова, своєї мови. 


В центральній районній бібліотеці  бібліотекарем відділу абонементу Людмилою Поросятковською була проведена презентація книжкової виставки «Звучи, моя мово чарівна»
 

Бібліограф районної бібліотеки Інна Вербицька запропонувала до уваги присутніх  покажчик - бібліографічний парад літератури Чари української мови з розділами: «Мова – скарбниця духовності нації і народу», «Мовне сьогодення», «Українська мова в світі», «Навчаємось рідній мові», «Мовознавчі словники», «Українські письменники про мову». Запропонована в покажчику література  знаходиться  в  фондах районної бібліотеки.




Про Всесвітній день рідної мови говорили  на інформаційній годині "Мова - це глибина тисячоліть" з учнями  Нестоїтської школи бібліотекарі села Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос. 


Завідувачка бібліотекою села Малий Фонтан Ірина Дмитрієва розповіла своїм читачам про одну з самих мелодійних мов світу – українську під час проведення літературної вікторини "У мови є і серце і вуста, і є ім'я красиве - Україна". Діти відповіли на запитання вікторини, прочитали вірші про українську мову, а бібліотекар презентувала книжкову виставку  "Мова рідна, мова чарівна".

"Рідна мова - життя духовного основа" - під такою назвою відбулося свято мови в школі села  Гидерим. Свято підготували завідувачка сільською бібліотекою Василиса Полуденна та шкільний бібліотекар Валентина Нігривода, які разом з вчителькою  української мови Ганна Николаєнко  розповіли дітям про велич нашої рідної мови і про її духовну цінність у житті кожної людини Учні зачитали вірші  про мову. Свято продовжили конкурси, загадки, та ігри на тему рідної мови.



В День рідної мови читачі завітали до Новоселівської бібліотеки, де завідуюча бібліотекою Олена Швець запропонувала їм інформаційну гру «Птицю пізнають по пірю, а людину – по мові». Діти розгадували кросворди, дописували прислів’я. До вподоби стали дітям і мовознавчі ігри «Зайве слово», «Утвори з букви слово», «Знайди початок слова».



В центральній бібліотеці села Липецьке пройшов поетичний струмок "Мова моя - це душі джерело", проведений бібліотекарем Ларисою Дімпул, у якому взяли участь учні 2-3 класів. Бібліотекар ознайомила дітей з новинками сучасної української дитячої літератури та провела огляд однойменної книжкової виставки.

В День рідної мови до школи села Качурівка завітала сільська бібліотекар Катерина Гоцуленко та запросила учнів 6-го класу на літературне свято «До мови доторкнемось серцем». Бібліотекар розпочала захід з презентації книжкової виставки «Мово моя українська», потім запропонувала дітям пригадати вірші та вислови відомих письменників про мову, розгадати анаграми «Зберіть слова» та відгадати загадки, які допомогли їм збагатити свої знання про рідну мову.

Багато гарних друзів, цікавих співрозмовників зібралось на літературну годину "Ти наше диво калинове, кохана материнська мово..." в бібліотеці станції Борщі. Завідуюча бібліотекою Ганна Трояновська розповіла присутнім про історичну долю рідної мови, підготувала коментовану книжкову викладку літератури та провела огляд книжок.


Лейтмотивом усіх заходів стало значення мови як коштовного скарбу, дарованого нам предками у спадок, який ми маємо любити, берегти і примножувати щодня і повсякчас.

Немає коментарів:

Дописати коментар