вівторок, 21 березня 2017 р.

"Мрій! Читай! Мандруй!": зацікавити та надихнути на читання



В центральній районній бібліотеці продовжує експонуватись виставка-подорож "Мрій! Читай! Мандруй!", яка викликає інтерес у різних груп користувачів. В неділю, 19 березня на презентацію виставки завітали нова група студентів медичного училища зі своїм куратором Оленою Бородкіною, 

а в понеділок, 20 березня, бібліотеку відвідали студенти Подільського технічного ліцею (куратор Тетяна Попова).  І якщо для студентів медичного училища, які були учасниками презентації виставки напередодні, був цікавий кожен із розділів виставки, то хлопців з технічного ліцею найбільше заінтригували туристичні маршрути нашого краю та враження від подорожей світом. 


Знайомлячи студентів з другим розділом виставки "Рідний край у бібліотечних туристичних маршрутах", бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан більше  уваги приділила проектам зеленого туризму, 


історії створення Бірзульської залізниці, що стала стартом для створення великого залізничного вузла та міста взагалі, розповіла про візит до Бірзули останнього російського імператора Миколи II, який пожертвував гроші на будівництво першої на той час школи для дітей-залізничників.


Багато хто з присутніх вперше почув і про існування на території села Казбеки (Куйбишевське) знаменитого підземного монастиря іннокентіївців "Райський сад", в якому водночас могли розміститися до 5000 віруючих. 
 
Історія підземного монастиря була покладена в основу художньої книги українського письменника Леся Гоміна "Голгофа".  В 2014 році за наказом Міністерства культури України монастир був внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятка історії та архітектури.
 




Не менш цікавими для хлопців стали і історичні світлини з сімейних фотоархівів мешканців району, зібрані бібліотекарями в окремий фотоальбом "Історія Котовщини в світлинах". Найстаріші фото альбому датуються 20-ми роками минулого століття.


І, як завжди, найбільше пожвавлення та захоплення у студентів-ліцеїстів викликав третій розділ виставки "Спогади та враження". І хоча в залі не знайшлось жодного юнака з розміром взуття 36,5, щоб приміряти справжні голландські сабо ручної роботи, кожен з присутніх не обійшов їх стороною, потримав у руках, оцінивши їх вагу, міцність, колір та орнамент.

Ледве не втратив кілька гострих голок карибський морський хижак - риба-їжак, коли хлопці стали передавати його з рук в руки та робити селфі на згадку. В природі ця риба дуже страшна для ворогів, отрута однієї риби здатна вбити до 35 людей водночас.
Несподівано важкими для багатьох стали великі мушлі-зубатки, мешканці Тихого та Атлантичного океанів, в яких можна і справді почути шум океанського прибою.

На сьогоднішній день ці сувеніри мають велику цінність, бо корали, мушлі, вироби з морської фауни в багатьох країнах заборонені до вивозу за кордон.
День завершився, а чергова бібліотечна екскурсія стала цікавою та пізнавальною, і ми сподіваємось, що навіть ті, хто вже давно не тримав художньої книжки в руках, завітає до нас за книгами.

Немає коментарів:

Дописати коментар