четвер, 25 травня 2017 р.

Слов'янський міст через століття


24 травня в салоні «Бестселер», який діє в центральній районній бібліотеці, відбувся літературний альманах «Слов’янського слова візерункова нитка», на якому були присутні як постійні члени салону Валентина Мельниченко, Степан Черноволюк, Віктор Яковенко, Світлана Чернега, Ніна Крутцева, Валентина Барсукова, так і запрошені гості - Ігор Годеняк та інші. Зустрічала гостей бібліотекар Олена Попова з презентацією тематичної книжкової виставки "Споконвіку було слово".

Відкрила засідання Валентина Барсукова, яка розповіла присутнім, що 24 травня щороку слов’янські країни відзначають День слов’янської письменності та культури.

Створення власного, самобутнього слов’янського алфавіту (кирилиці) поклало початок утвердженню культур слов’янських народів як рівноправних серед інших європейських культур. У цьому полягає велика історична заслуга братів Кирила та Мефодія.

Слов’яни не мали єдиної письменності, яка дозволяла б передавати складні за змістом духовні тексти. На основі грецького письма Мефодій та Кирило створили перший слов’янський алфавіт. Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.



Зустріч поетів продовжилась сторінками альманаху, присвяченими відомим слов’янським поетам, на яких з великим теплом говорили про українських поетів, згадуючи таких велетнів українського слова як Тарас Шевченко, Павло Грабовський, Григорій Сковорода, Євген Гребінка.


Як завжди вразив своїм талантом Степан Черноволюк, виконавши за допомогою народного духовного музичного інструменту - сопілки   відомий вірш Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий», покладений на музику композитора Данила Крижанівського.

Поетеса з села Новоселівка Валентина Мельниченко зачитала свій новий вірш «Мова барвінкова».




Зустріч поетів пройшла, як завжди, в дружній, по-домашньому затишній атмосфері за чашкою чаю та смачною випічкою. На протязі усього заходу в бібліотечній залі лунали чарівна  поезія, мелодійна українська мова та зворушливі звуки сопілки.

Немає коментарів:

Дописати коментар