пʼятницю, 7 липня 2017 р.

"У ніч на Івана, та й на Купала красная дівчина долю шукала"

В ніч з 6 на 7 липня українці відзначають свято Івана Купала – найколоритніше та найцікавіше свято літнього циклу, в якому тісно переплелися християнські та язичницькі обряди.  Історично цей день був днем літнього сонцевороту, що згодом збігся з Різдвом Івана Хрестителя та християнським святом Різдва Пророка Предтечі. 
В закладах культури Подільського району святкувати його почали ще з 3 липня. У палітрі купальських заходів - бесіди з народознавства, етнографічні години, фольклорні свята, презентації книжкових виставок, тематичні вечори.


Яскравим заходом до дня Івана Купала стало народознавче свято «У ніч на Івана, та й на Купала красна дівчина долю шукала» в мальовничому селі Коси, яке відбулось 3 липня. Свято проводила бібліотекар Олена Дегтяренко, яка розповіла, що жоден народний обряд не переносить нас у таку сиву давнину, як свято купальського обряду.


Роками раніше, на купалівське свято сходилося все село - і діти, і дорослі. Більшість людей намагалися не спати, тому що за вірою наших предків в цю ніч відбуваються всілякі дива: з’являються злі і добрі духи, дерева переходять з одного місця на інше, звірі і рослини розмовляють між собою



Свято Купала - свято вогню і води. Так, як на захід завітали, ще зовсім юні гості, бібліотекар вогонь до святкового дійства не залучила, а ось на воді були проведені різноманітні обряди. Спочатку хлопці разом з дівчатками з різновиду трав  змайстрували опудало Марену. Потім всі дружно пішли її топити, а після кожен намагався відірвати від неї гілочку, щоб прийти до дому і кинути на городину.



Адже за давнім повір'ям після того, як гілочка з Марени впаде на город в цьому році, в наступному буде добрий врожай. А потім дівчата пускали за водою віночки, які змайстрували своїми руками.



Великим та цікавим святом стало і народознавче свято «Ой на Івана, та й на Купала», на яке 6 липня зібралися жителі селища Борщі. В заході взяли участь багато дітей. На святі були Лісовик і Лісова Мавка, Нечиста сила. Водили хороводи навколо деревця-Купали (Марени), яке було прикрашене різнокольоровою стрічкою.



Хлопці розвели багаття і спалили ляльку-опудало, щоб не приносило людям зло. Люди аплодували та усміхалися.
Під кінець дійства сільський голова в знак подяки   запросила всіх односельців скуштувати гарячу юшку.  








В краєзнавчому відділі центральної районної бібліотеки відбулась народознавча бесіда «В ніч на Івана Купала». Бібліотекар-краєзнавець Надія Балабан познайомила присутніх з історією свята, його традиціями, віруваннями, обрядами, які притаманні тільки цьому дню, наголосивши, що тільки цієї ночі можна знайти міфічну квітку папороті, яка принесе щастя та багатство. Також була презентована книжкова виставка «Під чаром рідної землі».



Багато повір'їв і прикмет існує у нашого народу, і ми в свою чергу будемо намагатися, хоч невеличку частинку пронести через віки. Адже, Купальська ніч, ніч на Івана Купала -  є найдавнішим святом і символізує єднання людини з природою, живить сподіваннями на краще майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар