вівторок, 11 липня 2017 р.

Бібліотекарі Подільської ЦБС - учасники V Всеукраїнської літньої школи "Адвокація у стилі ЕКО"


З 3 по 7 липня 2017 року у місті Залі́щики, адміністративному, економічному і культурному районному центрі Тернопільщини, яке вважають південними воротами області, відбулась V Всеукраїнська літня школа адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі ЕКО» за сприянням Української Бібліотечної Асоціації.




На захід з’їхались  креативні та сучасні  бібліотекарі з 9 областей України, одними з учасників стали працівники районної бібліотеки Ольга Волкунович і Інна Вербицька, які представляли ЦБС Подільського району і Одещину зокрема.






Спочатку учасники відвідали Тернопільську обласну бібліотеку для молоді, де їх зустріла «адвокаційна кухня», дружня кава та професійне спілкування з сучасним директором   бібліотеки, членом Президії УБА Лесею Гук. 









А саме відкриття Літньої школи розпочалося зі знайомства «Подивіться, хто приїхав: галерея учасників» в живописному і мальовничому місті Заліщики.

4 липня для учнів школи адвокації пролунав  «Перший дзвоник», під час якого бібліотекарів  гостинно привітали голова Секції з адвокації УБА Світлана Барабаш, член Президії УБА, заслужений працівник культури України Лариса Лугова, директор Заліщицької централізованої бібліотечної системи, заслужений працівник культури України Ольга Тракало, громадські діячі та місцева влада.





На підтримку екотеми заходу учасники посадили «Дерево УБА».

А далі на бібліотекарів чекала ціла низка креативних та пізнавальних заходів від організаторів. Бібліотекарі мали змогу ознайомитись з екопленерами:  «Адвокація від А до Я: що це, для чого, хто виконує і який результат» (спікер Барабаш С.);  «Адвокація від А до Я: успіхи бібліотек Заліщицького району» (спікер Тракало О.); 


«Адвокація від А до Я: рекомендації  IFLA та «зелені бібліотеки» (спікер Лугова Л.);  «Адвокаційний бібліобрифінг з  місцевою владою та громадськими екологічними діячами»; «Адвокація від А до Я: влада району і природоохоронна діяльність бібліотек» (спікер Степаненко О., голова ГО «Зелений світ»); «У фокусі екопарк".



Заліщицький агроколедж ім. Є.Храпливого» (спікери: Глова В., директор ВП НУБіП, викладачі спеціальності «Екологія»); «Бібліотека коледжу сьогодні» (спікер: Ємчук Н., завідувач бібліотеки коледжу). 


«Екскурсія у старовинний дендропарк коледжу» (спікер: Сопелюк М., заст. директора коледжу, історик, автор книг про Заліщики).
Чудовий день 4 липня завершився «Вечірніми посиденьками», теплим спілкуванням  і неймовірними враженнями учасників на березі вечірнього Дністра .


Дуже важливим пам’ятним заходом 5 липня став реквієм  жертвам політичних репресій, в якому взяли участь бібліотекарі літньої школи, виразивши свою скорботу, запустивши квіткові віночки в води Дністра.

Надалі на фахівців чекала еколого-краєзнавча екскурсія, яка проходила двома напрямами: одна група учасників  сплавлялася на катамаранах до села Городок, а інші відвідали село Добрівляни, долучившись до досвіду екологічного туризму на базі бібліотеки-філії (спікери: Олександра Стасюк,  завідувач бібліотекою-філією, сільський голова Гошовський Ярослав).

Об’єдналися обидві групи в селі Синьків, де були  проведені «польові бібліодослідження» «Знайомство з екосферою Синьків», проведена  екскурсія  школою, садочком і, звісно ж, сучасно-обладнаною бібліотекою та Будинком культури (спікери:  Боднар О. – завідувач бібліотекою-філією, заслужений працівник культури України, Костинюк В. – сільський голова с. Синьків).



Завершенням дня став вечір сторітеллінга «Велика сила маленьких історій», де звучали реальні історії успіху учасників школи (ідея та модерація Якушко Т.).


Неймовірними враженнями наповнився день 6 липня, коли бібліотекарям була запропонована екологічна експедиція  до урочища «Червоне» (с. Нирків). Проводив експедицію начальник відділу екологічної освіти Національного природного парку «Дністровський каньйон» А. Сідоров.
І ось настав останній дзвоник V Всеукраїнської літньої школи адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі ЕКО». Це був Випускний Екофест в форматі  "печа-куча", де кожна бібліотека області  презентувала свою екопрограму. Бібліотекарями Інною Вербицькою та Ольгою Волкунович була презентована бібліотечна екологічна програма «Подільщина на долонях турботи» на 2017-2020 роки, розроблена центральною районною бібліотекою.


Програма була представлена на гідному рівні та викликала багато схвальних коментарів і запитань. Презентуючи програму, дівчата розповіли і про наш край, познайомили з нашою бібліотекою та роздали колегам виготовлені власноруч екологічні календарі, закладки, візитки Подільської ЦРБ, пам’ятки та сувеніри.


По завершенні заходу були підведені підсумки навчання, вручені сертифікати та висловлені сердечні поздоровлення від організаторів УБА та господарів Заліщицької землі.
Підсумовуючи події, хочеться відмітити, що і сам захід, і природа Тернопільщини залишила у наших фахівців багато яскравих вражень. 



Наші бібліотекарі дуже вдячні всім організаторам цієї неймовірно красивої і пізнавальної поїздки за бібліотечний досвід в написанні бібліотечних екологічних програм, в підготовці та проведенні екологічних заходів, придбаний завдяки Українській Бібліотечній Асоціації, і який вони будуть втілювати в подальшу роботу нашої ЦБС.


Окрема подяка - чудовим людям міста Заліщики, які вразили своєю гостинністю, згуртованістю, патріотизмом  та любов’ю до рідної землі.

Якщо ти прагнеш змінити на краще себе і свою бібліотеку  – рекомендуємо Школу бібліотечної адвокації!


Немає коментарів:

Дописати коментар