четвер, 3 серпня 2017 р.

Мардарівські народознавчі посіденьки


Цікаві  «Бібліотечні народознавчі посиденьки»  відбулися 1 серпня в бібліотеці села Мардарівка.  Майстрині села намагались відтворити традиції наших предків, коли зібравшись у світлині можна було пов’язати, повишивати, поділитися кулінарними рецептами та просто потеревенити.




Бібліотекар Людмила Шевченко розповіла присутнім про автентичні українські посиденьки. З її розповіді гості дізналися і про вечорниці, і про досвітки, і про літнє дозвілля на вулиці, і про колодки та літні шлюбні дівочі магії.
Вулиця збиралася від ранньої весни до того часу, коли закінчувались осінні польові роботи й розпочиналося виготовлення полотна. 

Навіть якщо тривав ще великий піст, але була рання й тепла весна, дівчата в неділю, а іноді й у суботу, збиралися десь в улюбленому місці - на вигоні, коло ставку, річки, або ще десь на кутку поспівати веснянок, повеселитися з парубками. Під час цього виконувалися певні обряди на означення того місця, своєрідні прийоми шлюбної дівочої магії.

Практично по всій території України на місці зборища закопували кашу у горщику (або в яєчній шкаралупі), щоб молодь кишіла на тому місці як каша, крутили веретено, щоб так само і вулиця в них крутилася, закопували голку гострим кінцем в землю, палили деркач і посипали вулицю попелом, щоб на неї дерлася молодь з інших кутків, припалювали ложки, щоб молодь не вечеряла вдома,

 а крутилася на вулиці, проколювали чобота голкою з ниткою і волочили нитку вулицями, щоб молодь не збиралася більше ніде, а тільки на їхньому місці тощо. Дівчата прагнули заманити побільше парубків на свою вулицю. Від Великодня до Вознесіння вулиця збиралася щодня, а від Вознесіння до Покрови лише напередодні свят, у неділю і в свята.

Поважні жіночки навіть зробили собі нататки щодо народознавчих сходин: вечорниці та досвітки розпочиналися в різний час - від Першої (Успіння, 28.08) до Другої Пречистої (Різдво Пресвятої Богородиці, 21.09); від Семена Літопроводця (14.09), Покрови (14.10), від Кузьми та Дем'яна (14.11), від Михайла (21.11), від Різдва і тривали переважно до початку Великого посту - як правило, в період довгих осінніх та зимових вечорів.



На бібліотечних посіденьках були присутні майстрині вишивки Пастіка Олена, Науменко Валентина, в’язання - Мунтян Алла, кулінарної справи Шевченко Людмила, Олар Наташа, Бойко Лариса, Огирко Катерина, які згадали  про традиції своїх бабусь і прабабусь.


Присутні залюбки ознайомилися з викладкою книг про українське традиції та звичаї. Збагачені цікавою інформацією, бабусі пообіцяли розповісти своїм онукам про літні молодіжні розваги, бо  будь-яка розповідь від рідної бабусі западає у душу майже назавжди. І про це вони знають не з чуток.

Немає коментарів:

Дописати коментар