середу, 18 листопада 2015 р.

Шляхом Гідності і Свободи

21 листопада в нашій країні відзначається День Гідності і Свободи, встановлений відповідно до Указу Президента України №872/2014 від 13-го листопада 2014 року з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004 року і в листопаді 2013-лютому 2014 стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів Української держави та її європейського вибору. 
 

З нагоди пам'ятної дати  в центральній районній бібліотеці 18 листопада пройшла презентація книжково-документальної виставки "Шляхом Гідності і Свободи", на сторінках якої - і відтворення історичних подій зими 2013-2014 років, і імена героїв "Небесної Сотні", і кращі світлини Революції, і мистецтво Майдану. 
 

Під час презентації виставки відбулась прем'єра нової книги відомого українського письменника сучасності Андрія Кокотюхи "Вогняна зима", яку провела для читачів бібліотекар абонементу Людмила Поросятковська.
Новий роман Андрія Кокотюхи – це тисячі українців, що опинилися у вирі Революції Гідності, щоправда, по різні боки барикад, це складна мозаїка емоцій, що вирували і на Майдані, і в Маріїнському парку, і навіть під шоломом бійця «Беркуту». Книжка пахне димом палаючих шин і обпікає вогнем очей, з ії сторінок чути грюкіт бруківки і скажений ритм серцебиття. «Вогняна зима» кипить пристрастями. Тут люблять, борються і страждають по-справжньому. Тільки так зміг перемогти Майдан. Тільки так зможе народитися нова Україна.

Пригадати пам'ятні події, опинитися в атмосфері Майдану отримали змогу і відвідувачі бібліотеки в селі Гонората. Завідувачка бібліотекою Світлана Якубовська запросила учнів 5-го та 8-го класів місцевої школи на чолі з вчителем історії І. С. Сауляком до відеоперегляду документального фільму "Революція Гідності". Діти, затамувавши дихання, дивились на перебіг подій на екрані. Під час перегляду ставили зовсім "не дитячі" питання до вчителя, коментували побачене.

Фільм "Революція Гідності"  переглянули і запрошені до районної дитячої бібліотеки керівники дитячого читання закладів районного відділу освіти та читачі бібліотеки. По закінченні перегляду присутні висловили свою думку,  що події 21 листопада 2013 р. – 22 лютого 2014 р. стали етапом прояву українцями неабиякої сили, мужності, гідності, віри та міцності духу. Вони показали усьому світу, що вищою метою для українського народу є збереження людських цінностей та основ демократії, а будь-яке зазіхання на них зі сторони ворогів зазнає невдачі і буде покаране.
 

З метою вшанування загиблих під час масових акцій протесту на Майдані в бібліотеці селища Борщі відбувся урок мужності "Провісники Гідності".  Бібліотекар Оксана Перебітюк розповіла про героїв Євромайдану, які заради свободи та кращого майбутнього свого народу поклали на вівтар найдорожче, що у них було - життя, залишивши у скорботі не лише рідних і близьких, а й всю Україну, продемонструвала відеоролик, присвячений Революції Гідності.

Біля книжкових виставок  "Україна - країна гідності і свободи" та "Майдан. Україна. Шлях до Свободи" присутні пом'янули хвилиною мовчання Героїв Майдану, запалили свічу пам'яті  Небесної Сотні.
Тематичні заходи до Дня Гідності і Свободи відбулися і в багатьох інших бібліотечних філіях системи. Велику увагу мешканців району привернули патріотична година "Криниця національної Гідності" (с. Дібровка), історична довідка "Стоять герої на Майдані - виборюють свої права" (с. Чубівка), 


година Гідності "Провісники Гідності" (селище Борщі), година мужності "Майдан - це стан душі і поклик серця" (с. Липецьке 1 ч.), урок Гідності "Від революції Гідності - до гідного життя" (с. Липецьке центр), історична панорама "Тобі, Україно, пісні лебедині, тобі наше серце, і кров, і життя" (с. Новоселівка), фото-виставка "Майдан - дорога до свободи" (с. М.Фонтан), героїко-патріотичні читання "Реквієм Небесній Сотні" (с. Станіславка).
Ці заходи - нагадування всім українцям про те, якою ціною здобуто свободу на новий шанс для країни стати справжньою європейською державою. Тож, будьмо гідними пам'яті наших Героїв! Завдяки нашій згуртованості, незламності духу та беззаперечній вірі у перемогу справедливості над нашою Батьківщиною запанує мирне небо, а в наші домівки прийде радість, злагода та впевненість у завтрашньому дні!

1 коментар: