пʼятницю, 22 вересня 2017 р.

Бібліотечний вересень. Від екскурсантів до користувачів


21 вересня центральна районна бібліотека зустрічала ще одну групу першокурсників медичного училища ім. В. Жуковського (куратор К. Бородкін). Як завжди, знайомство з бібліотекою почалося з її структурних підрозділів: читальний зал, абонемент, краєзнавчий відділ, Інтернет-центр, Пункт європейської інформації. 

Завідувачка відділом обслуговування користувачів Олена Попова розповіла молоді про історію створення районної бібліотеки, яка була заснована в далекому 1944-му році при райвиконкомі. Вся громадськість міста взяла участь в збиранні книг. Котовчани подарували бібліотеці сотні книг. Книжковий фонд бібліотеки збирався шляхом підвірного обходу і розміщався в одній книжковій шафі. 

Перша книга, дарунок бібліотеці, - Шишкова «Тайга» - записана в інвентарну книгу в 1944 році за номером 1. Дарували бібліотеці книги з дарчими написами Гончар, Пасхалов, Купченко, Закривидорога та інші. І вже в 1945-муроці фонд бібліотеки склав уже майже 2900 примірників книг. На той час бібліотека обслуговувала 850 читачів: дорослих та дітей.


На історії створення Інтернет-центру зупинилась бібліотекар Ольга Волкунович. З її розповіді учасники заходу дізнались, що Подільська районна бібліотека одна з перших в регіоні забезпечила безкоштовний доступ до Інтернету користувачам району, вигравши міжнародний Грант "LEAP" в 2009 році. 


Це дало можливість створити власні інтернет-ресурси в мережі, а й охопити не тільки наших мешканців, а й віртуального читача з любого куточку світу. На сьогоднішній день наші блог і сайт мають більше 200 тисяч переглядів з 50 країн.


Цікавою для юнацтва стала розповідь про створений в 2016 році при центральній районній бібліотеці Пункт європейської інформації, про роботу та ресурси якого розповіла бібліограф і координатор ПЕІ Інна Вербицька. 







Молоді бібліотекарі продемонстрували студентам нові можливості сучасної бібліотеки і запропонували приєднатися до бібліотечних ресурсів в мережі Інтернет, серед яких сайт та блог ЦБС Подільського району, сторінки в Фейсбуці: "Книга Бібліотечна" та "ЦБС Подільського району".  




Широким попитом серед віртуального читача сьогодні користується і відеопроект "Бібліотечний меридіан" на нашому каналі в YOUTUBE. Восени ми випустимо десятий, ювілейний випуск, присвячений бібліотечній професії, "Бібліотекар в художній літературі та кіно".


Людмила Поросятковська, бібліотекар абонементу, зустрічала студентів новинками сучасної української та світової літератури та звернула увагу на книжкові виставки-інсталяції, які креативно та цікаво розкривають бібліотечний фонд.

За традицією, екскурсія завершилась відвідуванням краєзнавчого відділу, де бібліотекар Надія Балабан розкрила краєзнавчі родзинки нашого краю, познайомила з самобутніми майстрами району, продемонстрували найкращі роботи місцевих умільців (hand made), презентувала краєзнавчі виставки.




Приємно, що тільки два дні екскурсійного "бібліотечного вересня" принесли для нас десяток нових користувачів, які з радістю записались до бібліотеки і знайшли у нас необхідну літературу. Чекаємо на нові зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар