четвер, 9 листопада 2017 р.

Бібліотечний батл: Коси- Станіславка. "Від української пісні - до японської чайної церемонії"



"Бібліотечний батл (спаринг): бібліотеки-ювіляри на професійному майданчику-2017" триває. В конкурсі беруть участь шість бібліотек району: Станіславка (95 років), Любомирка (85 років), Коси (65 років), Муроване (65 років), Соболівка (50 років), село Борщі (5 років).







Відкрила професійні змагання бібліотечна пара Станіславка - КосиЧудового сонячного дня бібліотекар села Коси Олена Дегтяренко завітала до однієї з найбільших та найкращих бібліотек нашого району. 



Завідувачка Станіславською сільською бібліотекою Валентина Христич зібрала для заходу дорослу аудиторію, які люблять та цікавляться українською народною піснею, бо саме українській пісні був присвячений конкурсний захід Олени Олегівни - "Вечір української пісні".


До Станіславки бібліотекар приїхала зі своїми помічниками, соведучими Вікторією Бевзюк та Анастасією Вітенко, ученицями косівської школи, активними учасницями художньої самодіяльності села. Дівчата не тільки гарно справились з ролями ведучих, а й майстерно та запально виконували найвідоміші пісні. 




Під час вечору звучали чудові українські пісні про матір і калину, пісні на вірші Тараса Шевченка, Андрія Малишка, Володимира Івасюка. 




Не обійшлось і без улюблених народом "Чорнобривців" та "Червоної рути", слова яких підхопив увесь зал. Зачарувала присутніх своєю ніжністю та щирістю "Колискова" у виконанні бібліотекаря. 




Захід пройшов у дружній атмосфері. По закінченні вечора гості з Косів пригостили станіславських глядачів духмяним домашнім короваєм на знак поваги до присутніх та гостинності землі, яку вони представляють.







Зі зворотнім візитом на тому ж тижні не забарилась і завідувачка Станіславською сільською бібліотекою Валентина Христич, яка приїхала до Косівської бібліотеки з "японкою". Для читачів села Коси вона запропонувала "Вечір японської культури", бо, як відомо, 2017 рік - це Рік Японії в Україні




Готуючись до заходу, Валентина Іванівна ретельно продумала його кожну складову, тому вже з перших хвилин усі поринули в атмосферу Далекого Сходу. 


На вході до бібліотеки присутніх зустрічала книжкова виставка "Країна вранішнього сонця". Під чаруючі звуки японських народних інструментів линула цікава розповідь Валентини Іванівни про державні та народні символи країни, незвичні для нас традиції і ритуали японців.



Як справжній бібліотекар-професіонал Валентина Іванівна підготувала для кожного із присутніх яскраві буклети з рекомендаційним списком літератури та вебсайтів про цю чудову країну.



Гарним і несподіваним сюрпризом для глядачів стала поява "справжньої японської гейші" в блакитному кімоно, з традиційним макіяжем та притаманною усім японкам зачіскою, яка подарувала усім чудовий танець з віялами. 



Молодий педагог з Станіславки Анастасія Копиця не тільки виконала майстерний танок, а й протягом усього заходу була незамінною помічницею бібліотекаря.


Разом із Валентиною Іванівною вони провели з глядачами розважально-ігрову програму, яка стала і досить пізнавальною. Всі гості стали учасниками конкурсу "Створи власний оберіг" на виготовлення власноруч японського ієрогліфа, що символізує здоров'я і любов.




Жартівливим моментом програми став конкурс "Япона-мама", де молоді дівчата "в цікавому положенні" (з повітряною кулькою на поясі) повинні були зібрати найбільше трояндових пелюсток.




Неабияку обізнаність та ерудованість продемонстрували косівчани під час конкурсу "Японський перекладач", згадавши, що таке саке, кімоно, татамі, судоку і т. п.



Не обійшлось на заході і без традиційної чайної церемонії, без якої ми не уявляємо Японію, яка супроводжувалась цікавими коментарями від Валентини Іванівни про різні сорти чаю, про його лікувальні можливості, чайну дієту. 


Багато уваги приділила Валентина Іванівна і огляду щорічних матеріалів преси, присвячених Японії. Згадала і порекомендувала усім переглянути многосерійну телепередачу "Світ навиворіт" з Дмитром Комаровим, присвячену Японії, її культурі і людям.





Увінчував японський вечір подарунок від станіславців косівській бібліотеці - кущ яскраво жовтих хризантем, що є символом Японії, як країни, де сходить Сонце, емблемою японських імператорів.





Захід виявився дуже цікавим, динамічним, інформаційним, розважальним і повністю відповідав професійним вимогам конкурсу.

Чекаємо на інші батли!

Немає коментарів:

Дописати коментар