пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

"Останні акорди" "Бібліотечного батлу-2017"



Наприкінці листопада завершився професійний огляд-конкурс серед бібліотек Подільщини  "Бібліотечний батл-2017: бібліотеки-ювіляри на професійному майданчику". Останніми учасниками змагань стали бібліотеки сіл Любомирка, Соболівка та Дібровка.



17 листопада до Любомирської сільської бібліотеки завітала бібліотекар села Соболівка Яна Вербіцька з вчителем молодших класів соболівської школи Оленою Мариневич. 




Для найменших читачів Любомирки, учнів 1-4 класів, гості привезли ціле Свято книги "Книга - твій друг і порадник", яке включало в себе: бібліотечний урок "Як берегти книгу", відеоперегляд "Історія створення книги" та різноманітні вікторини, загадки, конкурси та ігри.




За кожну правильну відповідь дітки отримували "смайлики", які були враховані при визначенні переможців конкурсів маленьких ерудитів. 



Хочеться зауважити, що професійна майстерність вчителя значно допомогла бібліотекареві справитися з конкурсним завданням та провести цей захід активно, динамічно, цікаво. Дітки покидали захід в гарному настрої, з повітряними кульками, солодощами та новими знаннями.







24 листопада бібліотекар села Любомирка Наталія Анапольська з розважально-ігровою програмою "У гостях героїв казок" приїхала до школи села Соболівка, де бібліотекар Яна Миколаївна вже чекала на неї з допитливими маленькими "ерудитами", учнями 2-4 класів.



Першою в шкільній залі дітей зустріла книжкова виставка "Почитаємо книги на Біс!" з добіркою яскравих, новеньких і цікавих народних та літературних казок. 








Діти впевнено розбирали книжечки зі знайомими улюбленими казками, розповідаючи один одному про свого улюбленого героя і з радістю фотографувалися біля виставки, але попереду на них чекало найцікавіше...


Вікторини "Хто казку відгадає?", "Герої казок", "В назвах яких казок є цифри?", конкурс "Відгадай казку за малюнком" викликали щире пожвавлення серед малечі. Дітки навипередки відповідали на питання конкурсів, навіть, не чекаючи закінчення питання, що свідчить, що перед нами були справжні "книголюбчики".



А на конкурс "Намалюй Колобка з закритими очима" стояла ціла черга бажаючих. Кожен з намальованих Колобків відрізнявся своїм характером та вдачею, що говорить про багату уяву учасників.



На "ура" пройшов і конкурс "Відгадай мультфільм за уривком". На великому екрані демонструвались епізоди з мультфільмів, а дітки називали не тільки назви мультиків, а й імена їх головних героїв.

Бібліотекар Наталія Євгеніївна, не маючи спеціальної освіти та великого стажу роботи в бібліотеці, справилась з завданням на "відмінно". Їй вдалося створити атмосферу довіри та діалогу між бібліотекарем та аудиторією. Від цього заходу у журі залишись тільки світлі та теплі враження, тому що ми побачили перед собою дітей, які люблять книжки, які їх знають і залюбки читають. 


Добре справилась з конкурсним завданням і бібліотекар села Дібровка Оксана Чернявська. І хоча в неї була зовсім друга аудиторія - дорослі, збагачені життєвим досвідом, читачі, і важка тематика заходу - роковини Голодомору в Україні - захід був проведений на належному професійному рівні.


Година-реквієм "Тридцять третя сльоза України" пройшла 28 листопада в бібліотеці станції Борщі, завідувачка якої Ганна Трояновська гостинно зустріла колегу та зібрала для заходу читачів. 



Оксана Віталіївна розпочала свій виступ з історії своєї бібліотеки, якій в цьому році виповнилось 95 років і вона є однією з найстаріших бібліотек району, 



та згадала імена найстаріших читачів своєї бібліотеки, які були свідками історії свого села, країни та пережили найстрашніші роки Голодомору. Саме їх спогади стали початком тематичного заходу.









Історичну довідку про перебіг подій тих років вдало доповнив підготовлений відеоматеріал "День пам'яті Голодомору 1932-1933 років".



Цікавим моментом заходу став огляд архівних документів періоду голодоморів на Україні, де висвітлено злочинну політику сталінського режиму відносно українського селянства, проведений фахівцем із соціальної роботи Подільського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олександром Скуділо.


Велику уваги пригорнула і оформлена в бібліотеці Ганною Михайлівною книжково-документальна виставка "Ішов голод Україною", де поряд з книжками можна було побачити фотографії могили, де захоронені земляки-борщівці, які померли від голоду, і оселю, де варили куліш для маленьких дітей села в ті страшні роки,  яка збереглася до наших часів.



Запалені свічки, схилені голови, поминальний хліб і завмерші у хвилині мовчання постаті зробили цей захід об'ємним та хвилюючим.



Цьогорічні конкурсні заходи відзначились різноманіттям тематики, були змістовно насиченими, і що особливо радує, проведені у тісній співпраці з вчителями і спеціалістами місцевих громад. 
Вони пройшли на достойному професійному рівні, і сподіваємось, що з кожним роком вони будуть тільки вдосконалюватись.



Немає коментарів:

Дописати коментар