вівторок, 5 грудня 2017 р.

Плануємо на потребу і розвиток громади



29 листопада бібліотекарі централізованої бібліотечної системи Подільського району зібрались на семінар щодо планування діяльності закладів на 2018 рік. Перед бібліотекарями виступили провідні спеціалісти методичних центрів системи - центральної районної та районної дитячої бібліотек - з пропозиціями  та конкретними вимогами щодо основних напрямків роботи у майбутньому році.


Директор ЦБС Подільського району Світлана Дюгаєва  зробила огляд матеріалів з інформаційних ресурсів Інтернету щодо майбутнього бібліотек в умовах реформи місцевого самоврядування. Під час огляду вона , довела до учасників інформацію про те, що з початку реформи децентралізації в Одеській області вже закрито 32 бібліотеки.  


Яким буде майбутнє бібліотек Куяльницької громади, чи будуть жителі сіл вболівати за книгозбірні, або навпаки оцінять їх як бюджетний баласт залежить передусім   від  того, наскільки корисними та необхідними на сьогоднішній день є бібліотеки для своєї громади.  

Тому плануючи роботу на 2018 рік Світлана Миколаївна зупинилась на необхідності комп'ютеризації та підключенню до Інтернету  бібліотечних закладів, що  значно розширить спектр послуг для мешканців  сіл: пройти курс комп'ютерної грамотності, телефонувати рідним і друзям по "Скайпу", отримати правову консультацію, зокрема з питань пенсій, вигідно продати врожай, замовити квитки на потяг, літак, здійснити покупки через Інтернет, зустрітися он-лайн з любим фахівцем... 


Ми можемо бути корисними і у нас  вже є позитивний досвід в цьому напрямку роботи. Проаналізована статистика демонструє, що сучасна бібліотека не лише корисний і приємний актив громади - вона ще й допомагає заощаджувати родинам і, по праву, може бути вигідним об'єктом інвестування, важливою для розвитку громади взагалі.


Історією успіху поділилась з колегами завідувачка бібліотекою села Малий Фонтан Ірина Дмитрієва, завдяки наполегливості та активної роботи з громадою в бібліотеці з'явився комп'ютер з підключенням до Інтернету та сучасний кольоровий лазерний принтер, що значно розширило коло бібліотечних послуг.



Працівники методико-бібліографічного відділу Віра Фарфурак та Раїса Карп надали детальні консультації з планування діяльності бібліотечних заходів на 2018 рік.




Зокрема, Віра Данилівна зосередилась на культурно-просвітницькій діяльності у 2018 році згідно рекомендацій обласної наукової бібліотеки ім. Грушевського, 




а Раїса Миколаївна приділила увагу роботі бібліотек згідно Указів Президента України, наказів та розпоряджень Кабінету Міністрів України у 2018 році.



Як завжди, велике значення на семінарі було приділено роботі з дітьми. Сучасним баченням щодо якісної популяризації літератури серед дитячої аудиторії поділилась завідувачка дитячою районною бібліотекою Тетяна Токаренко, 



яка ще раз наголосила на тому, що читач починається з дитинства і, що дуже важливо не упустити з поля зору цю категорію читачів, і зробити все можливе, щоб дітям було цікаво проводити свій вільний час у бібліотеці. 


Окремим питанням семінару стало планування краєзнавчої роботи бібліотечної системи, як одного з ключових направлень діяльності ЦБС. Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан велику увагу приділила заходам щодо висвітлення 95-річчя з дня створення Подільського району 






та  конкурсним роботам по щорічному огляду-конкурсу "Мій рідний край, моя земля", який буде присвячений у 2018 році  охороні культурної спадщини. 



На семінар завітала спеціаліст відділу культури з розвитку туризму Наталія Мокряк, яка звернулась до бібліотекарів з проханням приєднатися до розвитку зеленого туризму в районі, сприяти виявленню привабливих в туристичному плані місць у своїх селах та людей, готових співпрацювати з туристами.



Семінар, як завжди, пройшов в жвавому робочому ритмі. Планували майбутню роботу з  надією на те, що всі бібліотечні заклади будуть працювати на потребу і розвиток громади. 

Немає коментарів:

Дописати коментар