понеділок, 15 січня 2018 р.

«З Василем та Маланкою будьте здорові!»





Останній день старого і перший день Нового року українці відзначають як свято Маланки і Василя. На щедрий вечір готують багатий святковий стіл, який символізує щастя, добро, багатий врожай нового року. Завжди готові до нього і працівники  культури нашого району.






Увечері напередодні старого Нового року,
13 січня, молодші і старші діти селища Борщі приходили до односельців, щоб пощедрувати і привітати з Новим роком.
Разом з бібліотекарем Оксаною Перебітюк та завідувачкою  клубом  Інною Балінською хлопці і дівчата ходили від хати до хати, щедруючи та бажаючи господарям Щедрого вечора, доброго здоров'я та добробуту у Новому році. Господарі обдарували віншувальників печивом, яблуками та цукерками.  

Зранку 13 січня почали щедрувати і в Нестоїті. Працівники Будинку культури і бібліотеки Галина та Сергій Ряжеві, Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос, в. о. старости Михайло Загарія, вихователька дитячого садочка Катерина Канюка та активний учасник художньої самодіяльності Вячеслав Мемей, преодягнені в традийних святкових персонажів  відвідали місцеву станцію МТС "Дружба народів", дільничу амбулаторію та дитячий садочок з театралізованим дійством "З Василем та Маланкою будьте здорові!". Щедрували та бажали усім здоров'я, миру та "довгії літа".


В цей день завітали гості і до сільської бібліотеки села Мардарівка, яких  зустрічала господиня бібліотеки Людмила Шевченко за накритим святковим столом з приказками і піснями. Меланка (Шевченко Дмитро),  Василь – (Поліщук Ніла) і всі присутні – Олар Н., Пастіка О., Пиструїл Л., Мунтян А., Огирко К. проспівали веселі щедрівки на щастя та здоров'я, а в.о. старости Віра Сербул  побажала в цьому році мирного неба, благополуччя в сім'ях, веселого настрою та щасливої долі.

15 січня культпрацівники села Новоселівка разом із вчителем  музики Михайлом Мойсенцем та учнями старших класів з новорічними вітаннями, щирими побажаннями добра і злагоди в новому році вирушили до ООО " Чубівське зерно" та до Новоселівськоі сільськоі ради на свято щедрування "По всій Україні, від хати й до хати, йде народ щедрувати". Юнаки та дівчата подарували присутнім цілу в'язанку українських колядок та щедрі віншування, які наповнили приміщення добром, радістю, позитивом, а працівники установ подякували за щедрівки та, як годиться, пригостили щедрувальників солодощами.







Поетичне слово в щедрівках і колядках виконує магічну функцію, тому, мабуть, так активно з покоління в покоління  вся Україна  підтримує цю добру традицію, передаючи з вуст в уста самобутні народні щедрівки.



Немає коментарів:

Дописати коментар