середу, 13 лютого 2019 р.

Афганський набат в селах Подільщини




Не одним сивим пасмом закосичена ця дата – 15 лютого. День, коли в далекому 1989 році закінчилась для народів колишнього Радянського Союзу десятирічна кривавиця трагічної війни в Афганістані. Це день, який об’єднує воїнів-інтернаціоналістів в одну родину. Він ще довго, як набат, буде нагадувати наступним поколінням про те жорстоке і безглузде протистояння.


В Гидеримській сільській бібліотеці відбувся вечір-зустріч «Афганом обпалені серця»  з воїнами-інтернаціоналістами: Віталієм Бойко, Анатолієм Кримецьким, Олексієм Ухожаном та Василем Демяненко, який підготували сільській бібліотекар Василиса Полуденна разом з директором Будинку культури Олесею Смилянською за участю учнів 7-11 класів місцевої школи. 




Присутні пригадали односельця капітана Василя Цуркана, який загинув в горах Афгану в квітні 1980 року, на могилу якого щороку кладуть квіти представники Подільської районної Спілки ветеранів Афганістану разом з сільською громадою. Учні зачитали вірші, присвячені Афганській війні, бібліотекар навела сумну воєнну статистику. Присутня на заході староста Алла Гроза привітала гостей з 30-річчям виведення військ з Афганістану.







Захід закінчився хвилиною мовчання в пам'ять про всіх загиблих та покладанням квітів до пам’ятника воїна-односельця. 





В Новоселівскій ЗОШ пройшов літературно-музичний вечір-зустріч з ветеранами афганської війни "Вже стільки років проминуло, а біль у серці б'є і б'є", на який були запрошені воїни-інтернаціоналісти Микола Сіренко та Ігор Чуба. 



Ведучі заходу зав. бібліотекою Олена Швець і худ. керівник БК Людмила Мойсенець ознайомили присутніх з масштабами складних і неоднозначних подій в Афганістані. 


Вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання, переглянули відео-фрагменти про Афганську війну та з цікавістю переглянули книги та фотоматеріали, які були представлені на книжкові виставці "Афганістан-осколки пам'яті".
Ця війна прорвалася віршами й піснями-трагічними й мужніми. Їх молодь виконувала із щирістю й проникливістю, біль і смуток, навіть непрохана сльоза з'являлась на обличчях присутніх ветеранів війни.                                        


До 30-річчя виведення військ з Афганістану в Борщівському НВК №2 пройшов  вечір-вшанування учасників бойових дій на території інших держав «Афганістан то біль і смуток, чиєсь обірване життя».
Ведучі: вчитель-організатор Алла Затика, завідуюча сільською бібліотекою Ганна Трояновськаа, Юля Божок та Катерина Вірна вшанували тих, хто, пройшовши  кривавими афганськими дорогами, повернувся до рідного дому і тих, хто не дожив, до сьогоднішнього дня. 


Нікого з учасників не залишила байдужими розповідь фахівця КЦСССДМ Олександра Скуділо, який доніс до присутніх  історичну довідку та статистичні дані.
Були запрошені ветерани-миротворці, які в різні часи виконували свій військовий обов’язок: Валентин Настасюк, Ігор Крушельницький, Віталій Затика, Валерій Пересада та Юрій Колошиц, які поділилися з присутніми своїми воєнними спогадами.  


Зі словами вшанування до присутніх звернулися староста Борщівського старостинського округу Валентина Правенко та директор Борщівського НВК №2 Тетяна Пепоян. Всім воїнам вручили квіти і подарунки.
До уваги присутніх була представлена книжкова викладка «Вогненними дорогами чужих країн», на якій в книжках та фотоматеріалах висвітлювались події Афганської війни.


Музичне супроводження вечору організували  Наталія  та Вячеслав Іванкови, підготувавши також уривки з  документальних фільмів  Максима Додонова «Афганський синдром» та Віктора Хоменко «Право на повернення».


В Будинку культури села Липецьке відбулася зустріч з воїнами-інтернаціоналістами С. Сербулом, В. Чебаном, В. Лазаренко та О. Цурканом під назвою "Афганістаном зранена душа". Гостями були учні 8-10 класів, вчителі та староста села Вікторія Лазаренко. 



Ведучі: директор Будинку культури Інга Урсул та Аліна Урсул розповіли присутнім про страшні події Афганської війни, діти зачитали тематичні вірші. Особливо хвилюючим став вірш, з яким Микита Лазаренко звернувся до свого дідуся-афганця.

Бібліотекарі Любов Лунгул та Лариса Дімпул провели огляд книжково-документальної виставки "Афганські сторінки: війна без прикрас" з фото та біографією воїнів-інтернаціоналістів села Липецьке. Також працівниками культури була представлена виставка дитячих малюнків про Афганістан "Афган - символ мужності".



По закінченню заходу учасники вшанували пам`ять пам`ять загиблих, а воїни, в свою чергу, побажали учням не боятися нічого і нікого. У вигляді подяки за хоробрість та мужність ветеранам були вручені пам`ятні подарунки.








На базі Гоноратської ЗОШ бібліотекарем сільської бібліотеки Світланою Якубовською та вчителем Л. Цуркан був проведений вечір-вшанування "Афганістан - пам'ять і вічний смуток". Ведучими заходу та учнями було представлено літературно-музичну композицію «Цей одвічний біль  - Афганістан» та перегляді документальних кадрів з того страшного афганського пекла.


До уваги присутніх була презентована книжкова викладка з книгами Світлани Алексієвич «Цинковые мальчики», Віктора Вітюка «Летопись души», Андрія Кокотюхи «Таємне джерело» та інших, де йдеться про ту страшну війну, яка велася в мирний для нас час.


Запрошені на вечір воїни-афганці – Сергій Колбаса, нагороджений Орденом Червоної Зірки,  Анатолій Патреніка та Валерій Патреніка довго видержували паузи між розповідями, долаючи спазми в горлі та змахуючи непрохані сльози, розповідаючи про ковток води, який цінувався як золото, про гарячий пісок навкруги, про гори, в яких не пройти, про друзів, яких виносили на руках або по частинам...



Урочистий захід до 30-ої річниці виводу військ з Афганістану пройшов і в селі Любомирка, який завершився покладанням квітів до пам'ятної плити воїну-односельцю Василю Кобилецькому, який загинув в Афганістані. Актив сільської громади на чолі зі старостою А. Титаренко, сільський бібліотекар Наталія Анапольська, вчителі та учні привітали присутніх на заході членів районної Спілки ветеранів.



В Нестоїтському будинку культури разом з працівниками бібліотеки Наталією Стопчанською та Тамарою Гребонос був проведений вечір-зустріч "Афганістан -  ти біль в моїй душі", на який були запрошені учасники бойових дій в Афганістані Сергій Балтян, Павло Дячев, Сергій Стопчанський, голова ветеранської спілки Анатолій Ряжев, староста Нестоїтського старостинського округу Михайло Загарія. Працівники культури подарували невеличку концертну програму.


В Мардарівській сільській бібліотеці відбувся вечір пам'яті "Афганістан. Подвиг. Трагедія. Пам'ять", на який завітали сестри воїнів-афганців, які вернулися з Афгану живими, але їх уже немає в живих. Це: Биковський Олександр, Бондаренко Олександр, Самулевич Валерій. Доля розпорядилась так, що до 50 років , може через поранення, контузії, психологічний стан, не дожив жоден. 


Бібліотекар Людмила Шевченко розповіла, скільки доль забрала війна в Афганістані, а директор Будинку культури Юлія Піструїл познайомила з біографією односельців-інтернаціоналістів. Поет-аматор Валерій Гаврилюк презентував  присутнім вірш про Афган, а  сестри поділилися спогадами про своїх рідних. 






Великий захід до 30-річчя виведення військ з Афганістану відбувся в бібліотеці села Стара Кульна. Завідувачка бібліотекою Ганна Кабак спільно з працівниками Будинку культури запросили громаду на вечір-зустріч "Були ми там, куди нас кликав час", на який завітали воїни-афганці Валерій Іванов, Михайло Пшеничний, Ілля Кабак.  



Затамувавши подих, діти слухали розповідь ведучих заходу та спогади ветеранів-інтернаціоналістів, знайомились з тематичною викладкою книжок.


В бібліотеці  села  Бочманівка була проведена година памяті «Як довго ця війна тривала».  Бібліотекар Чиканчи Ксения розповіла дітям про події тих страшних десяти років війни та презентувала тематичну виставку «Афганістан – пам’ять і  вічний смуток». Діти зачитали вірші  учасника  Афганськоі війни,  Героя Радянського Союзу Олександра Стовби з його збірки «Мама, я вернусь» та хвилиною мовчання згадали тих,  хто не повернувся з війни. 


В Косівській школі відбулась година мужності "Афганістан - пам'ять і вічний смуток". Педагог-організатор Наталія Коваль разом з вчителями Людмилою Дегтяренко та Наталею Ардельською та учнями підготували зворушливі вірші про Афганістан та гарні танці, розповіли про події Афганської війни. Привітали ветеранів-афганців Сергія Вороновського та дружину Миколи Гончара Олену і бібліотекар Олена Дегтяренко та директор Будинку культури. 

В приміщенні клубу села Вишневе пройшов літературно-музичний вечір під назвою «Афганістан – ти біль в моїй душі», який підготували бібліотекар села Ставки Тетяна Демяненко та бібліотекар села Вишневе Антоніна Станько. На вечір були запрошені воїни-інтернаціоналісти В. Демяненко, О. Кочін, М. Барбірош, О. Вакар.


На початку заходу староста Ставківського старостинського округу І. Гурєвський привітав воїнів-афганців цінними подарунками та побажав міцного здоров'я. Захід розпочався з демонстрації відеоролика, присвяченого Афганській війні, та виступу учнів Вишнівської ЗЗСО.


Протягом усього заходу рядки віршів перепліталися з піснями афганської тематики у виконанні учнів та учасників художньої самодіяльності села.
Тематика заходу торкнулася душ всіх присутніх. Сльози, непідробні емоції, жах, жаль, співпереживання були справжніми і тривали протягом усього заходу.



Немає коментарів:

Дописати коментар