пʼятницю, 17 травня 2019 р.

" А над світом українська вишивка цвіте!"




16 травня вся країна святкувала велике свято - День вишиванки, котра є символом і оберегом нашої неньки-України. Це свято покликане сприяти єдності і культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу, зберігає споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу, популяризує українські цінності серед молоді та населення держави. У святкуванні Дня вишиванки взяли участь і бібліотекарі Куяльницької громади.


В Гидеримській сільській бібліотеці  відбулась веб-презентація під назвою "А над світом українська вишивка цвіте" для учнів 4-6 класів. Завідуюча бібліотекою Василиса Полуденна розповіла учням про головні обереги нашої країни, про рушники та вишиванки, ознайомила учнів з народною вишивкою та її головними символами, які, за повір’ям,  мають магічну силу і можуть захистити від будь-якого лиха. 


Також  бібліотекар презентувала книжкову виставку "Українські вишиванки - наче райдуги світанки", провівши огляд книжок: Марія Чумарна "Вишивання долі", Тетяна Кара-Васильєва "Українська вишиванка", Оксана Косміна "Українське народне вбрання". Найбільше до вподоби присутнім стала книга "Українська вишиванка. Північно-Західне Причорномор'я». Діти з захватом роздивлялися вишиті рушники Одещини.





Бібліотекарі Липецької бібліотеки Любов Лунгул та Лариса Дімпул підготували книжкову виставку «Все життя у вишивці», презентацію якої провели під час святкового концерту  "Вишиванка - символ України, дзеркало народної душі" в Будинку культури.




У залі панувала чудова святкова атмосфера, діти -  учасники свята танцювали, співали, розповідали цікаві факти та вірші, прославляючи свою Батьківщину і таке чудове народне мистецтво як вишивка.

В Косівській бібліотеці була проведена народознавча година "Вишиванка - для українця оберіг". Бібліотекар Олена Дегтяренко розповіла школярам про традиції створення та носіння вишиванок, презентувала тематичну книжкову виставку "Магія рук та доброї волі", ознайомила дітей з найбільш поширеними умовними значеннями українського орнаменту, схемами та іншим. Також були продемонстровані декілька рушників ручної роботи, які дуже сподобались та зацікавили учнів.


Немає коментарів:

Дописати коментар