пʼятницю, 9 серпня 2019 р.

Тиждень Пантелеймона Куліша в Куяльницькій ЦБС



З 5 по 9 серпня  в бібліотеках  Куяльницької  ЦБС тривав тиждень Куліша, присвячений 200-річчю з дня народження  новатора української літератури, автора першого українського історичного роману, перекладача, бібліографа, творця «хуторської філософії». 

Бібліотеки підготували та провели низку різноманітних  тематичних заходів серед яких : презентації та огляди книжкових виставок; літературні портрети;  віртуальні довідки та виставки, перегляди документальних та художніх фільмів,  голосні читання та прослуховування аудіо книг та ін.






Протягом тижня в центральній бібліотеці проходила презентація книжкової виставки «Кулиш – корифей нашої літератури». У трьох розділах виставки була представлена вся наявна в бібліотеці література, як художнього змісту, так і літературознавчого характеру. Особливу увагу читачів привертала книга М.Стороженка «З мого життя» , де вперше друкуються спогаді автора,  які детально розкривають картину буття суспільства 19 – початку 20 ст. Окремим розділом подані спогади про Пантелеймона Куліша : «Лиха доля : Куліш» .

Також заслуговує уваги книга Миколи Жулинського «Українська література. Творці і твори». Провідною  ідеєю книжки  є змагання за своє світобачення багатьох українських письменників, яке  було змаганням за збереження цілісності української мови, а отже – української нації. Важливим складником цієї своєрідної антології є художні тексти, серед них – раритетні чи призабуті.



Відвідувачі мали змогу прослухати і уривки з аудіо книги «Чорна рада»
А бажаючі залишитися на перегляд художнього фільму «Чорна рада», знятого у 2002 році на кіностудії О. Довженко за однойменним романом класика. Масштабні батальні сцени, мальовничі національні костюми, відомі й улюблені актори роблять фільм привабливим для найширшого кола глядачів.



В бібліотеці села Куяльник пройшов круглий стіл "Пантелеймон Куліш- автор абетки української мови"(«кулішівки»). Присутні на заході дізнались про абетку, що лягла в основу сучасного українського правопису та першого україномовного історичного роману «Чорна рада».



Діти ознайомились з біографією і дізнались що Куліш був особистістю масштабу  діячів італійської епохи Відродження, а життя його було шекспірівського розмаху: письменник, поет, драматург, історик, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, публіцист, редактор, видавець.


Враховуючи вагомий внесок П.Куліша у розвиток української літератури, культурне та суспільно-політичне життя у Малофонтанській бібліотеці для дітей  пройшла  історична година "Життєвий шлях Пантелеймона Куліша" з великою добіркою тематичного  відеоряду.




В
 Чубівській сільській бібліотеці була проведена літературну година  

"Чарівник рідного слова" під час якої бібліотекар  ознайомила дітей з біографією та творчістю письменника.


А в бібліотеці села Гонората до 200 річниці з дня народження  Пантелеймона Куліша проведено літературну годину: "Пантелеймон Куліш - особистість, письменник, мислитель." Бібліотекар презентувала відвідувачам бібліотеки викладку літератури, познайомила присутніх з творчим та життєвим шляхом письменника.



Культурна і громадська діяльність П.Куліша і сьогодні дивує своєю багатогранністю. Він виступав як поет, драматург, прозаїк, літературний критик та історик, мовознавець. Пантелеймон Куліш був дослідником, ідеологом,але насамперед - талановитим майстром слова.


Немає коментарів:

Дописати коментар