середу, 7 серпня 2019 р.

Пантелеймон Куліш - корифей української літератури


Я молитись мушу
За Україну, за народну душу
Вона в мені і житиме вовік
Пантелеймон Куліш

7 серпня Україна відзначає 200 – річчя з дня народження – Пантелеймона Олександровича Куліша (1819 - 1897) - відомого письменника, історика, етнографа, літературного критика, публіциста," 
До цієї важливої культурної події центральна бібліотека Куяльницької ЦБС підготувала огляд творів Пантелеймона Куліша, які зберігаються в нашій  бібліотеці .



Куліш Пантелеймон
Повість про Український народ; Моє життя (Жизнь Куліша); Хутірська філософія і віддалена од світу поезія /Упоряд., передм., пер., прим. О.Шокало. – К.: Ред. журн. «Український Світ», 2005. – 384 с.
Книжка містить три унікальні твори Пантелеймона Куліша (1819-1897), які він створив у різні періоди свого життя і в яких постає визначним історіософом, автобіографом, філософом, народознавцем, педагогом, культурологом, релі-гієзнавцем, публіцистом, поетом, драматургом. 



Нахлік Євген Казимирович
Пантелеймон Куліш : до 170-річчя від дня народження / Є. К. Нахлік. – К. : Т-во ”Знання” УРСР, 1989. – 48 с. – (Сер. 6 „Література і мистецтво”, № 5).
Книга, видана до 170-річчя від дня народження визначного українського діяча, письменника і педагога ХІХ століття Пантелеймона Куліша. У ній розповідається про складний і суперечливий життєвий і творчий шлях Куліша, дається оцінка його культурно-громадської і літературної діяльності. 


Основні твори Пантелеймона Куліша


Чорна рада. – Х.: Євроекспрес, 2000.- 384с.
У книжці представлені найкращі з прозових творів автора  та його автобіографія.  Головне місце серед них займає «Чорна рада» — перший історичний роман в новій українській літературі, що надзвичайно опукло висвітлив конфлікт між державобудівничим і руїнницьким початками в українській історії. Закликом козацького полковника і священика Шрама: «Шануйтеся, щоби вас не поневолили!»— автор висловив ідею станового примирення і національного згуртування перед загрозою іноземного поневолення України.



Вибрані твори / П. Куліш "Чорна рада". – Київ : ТОВ "ШАНС", 2008. – 400 с.
В книзі висвітлені неоднозначні погляди на тлумачення складних історичних подій, що відбувалися в Україні в ХVIIVIII ст. та хвилюють не одне покоління нащадків , правдиво зображено уболівання гетьманів і козацтва за долю України та її державності.



Куліш Пантелеймон
Вибрані твори / К.: Вид-во худож. літ-ри «Дніпро», 1969. – 560 с.
До цього видання ввійшла «Чорна рада».  Читач також знайде у книзі низку інших прозових творів («Орися», «Гордовита пара», «Дівоче серце» та ін.), поезію із збірки «Досвідки»-1862 р., «Дзвін»-1893 р., «Позичена кобза» - 1897 р. тощо.
  



Куліш Пантелеймон
Поезії  / - К. : Рад. письменник, 1970. - 394 с.
У виданні серії „Бібліотека поета" поезія Пантелеймона Куліша, представлена зразками з кожної його поетичної збірки: «Досвітки»(1862), «Хуторна поезія» (1882), «Дзвін»(1893), «Позичена кобза» (1897). 



Куліш Пантелеймон
Чорна рада /Для старш. шк. віку; передм., комент., прим. Та навч.-метод. Матеріали І. Андрусяка. – К.: Національний книжковий проект, 2010.-352 с.
 До видання увiйшли кращi перлини з доробку видатного   українського письменника П.О. Кулiша (1819 - 1897) - прозовi   твори (роман «Чорна рада», оповiдання «Циган», «Гордовита         пара», «Орися», «Сiчовi гостi»), поезiя та публiцистика.




Твори : у 2-х т. / Т. 1: Поетичні твори; П. О. Куліш ; підгот. тексти, упоряд. і склав приміт. М. Л. Гончарук ; авт. передм. М. Г. Жулинський. - К.: Дніпро, 1989. - 654 с.
До першого тому видання ввійшли основні поетичні твори П.О. Куліша. Твори в основному подаються за збірками поезій, яких за життя письменника було опубліковано чотири:„Досвітки",  „Хуторна поезія", „Дзвін", „Позичена кобза". В окремі розділи виділено поезії, що друкувались тільки в періодичних виданнях та поеми „Магомет і Хадиза", „Куліш у пеклі", „Дон-Жуан (Переспів), „Грицько Сковорода" та інші.


Твори : у 2-х т. / Т. 2: Чорна рада : Хроніка 1663 року. Оповідання. Драматичні твори. Статті та рецензії.  упоряд. і склав приміт. М. Л. Гончарук ; авт. передм. М. Г. Жулинський. - К. : Дніпро, 1989. - 586 с.
До другого тому ввійшли прозові твори: історичний роман „Чорна рада. Хроніка 1663 року"; оповідання різної тематики („Циган", „Орися", „Січові гості" та ін.); драматичні твори („Колії", „Іродова морока", „Байда, князь Вишневецький") та найважливіші з літературно-критичних виступів письменника.




Шляхи сподівань / Укр. л-ра кінця ХVІІІ - початку ХХ ст. / Упорядкув. і передм. В. І. Шкляра. - К.: Грамота, 2006. - 512 с,  (407 -417 с. – П. Куліш).
На сторінках збірки ви можете познайомитися з біографією та творчим шляхом Пантелеймона Куліша.






Єфремов Сергій
Пантелеймон Куліш / С. Єфремов  Історія українського письменства С. Єфремов. – К. : Феміна, 1995. –688 с. (244 - 245с., 392 – 402 с.)
У цій книзі розглядається історія української літератури, починаючи з Київської Русі й закінчуючи початком ХХ століття. У  10 розділі книги „60-ті роки” автор проаналізував життєвий і творчий шлях П. Куліша,при цьому зосередив особливу увагу на людській особистості письменника, суперечностях його поглядів та ідеали.

  

Жулинський Микола
Пантелеймон Куліш: (1819-1897) : будитель національної самосвідомості / М. Жулинський ; Українська література: творці і твори : учням, абітурієнтам, студентам, учителям. – К. : Либідь, 2011. –1152 с., (142 – 173 с.)
Книга відомого критика, літературознавця, громадського діяча, професора, академіка НАН України М. Г. Жулинського містить п’ятдесят нарисів-есеїв, героями яких є як знамениті, так і маловідомі українські письменники, це своєрідне велике панно, цілісний портрет національної літератури ХІХ–ХХ століть. 
Серед літературних портретів перед читачами постає і образ художника слова, поета, мислителя, духовного учителя, борця за  національну честь і гідність українського народу – П. Куліша. 



Історія української літератури : у 8 томах / ред. колегія: Т. 3 - Література 40-60-х років ХІХ ст. / М.Д. Бернштейн та ін. - 1968.- 513c.
(440 - 472 с. Художня проза П. Куліша).

 На сторінках видання представлена художня проза Пантелеймона Куліша.


 Будинок-музей




Звичайно, Пантелеймон Куліш - неоднозначна, але, безсумнівно, знакова фігура в українській культурі. Куліш скінчив свій вік "у сільському схимництві" на хуторі Мотронівка  2(14) лютого 1897р., на 78-му році життя. 28 червня 2000 року на території хутора Мотронівки Чернігівської області було створено обласний історико-меморіальний музей-заповідник Пантелеймона Куліша "Ганнина Пустинь"


Сподіваємося, що добірка наших матеріалів допоможе вам, шановні користувачі, сформувати власне ставлення до цієї видатної особистості.


Немає коментарів:

Дописати коментар