четвер, 12 грудня 2019 р.

"Від зірниці до зірниці ходять селом вечорниці"




Відродження народних обрядів, традицій та свят є одним із напрямів роботи краєзнавчого відділу центральної бібліотеки Куяльницької ЦБС. Почався цикл зимових свят, коли саме молодь збиралася на вечорниці, щоб повеселитися, пожартувати, поворожити на свою долю… 




Саме на  такі Андріївські вечорниці до бібліотеки завітали студенти медичного училища імені В.Жуковського.


Гостей радо зустрічала господиня вечорниць, бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан, яка запросила всіх до стилізованої української хати, "превеликої, пребагатої" - й «від зірниці й до зірниці залунали вечорниці».


Господиня розповіла про апостола Андрія Первозванного, на честь якого відбувається це дійство, познайомила присутніх зі звичаєм гадати на Андрія, презентувала виставку українських вишивок та рушників. І  всі дружно почали ворожити на свою долю, виконуючи різноманітні гадання.




Першими мірялися дівчата чобітками до порогу, щоб дізнатись, котра з них перша заміж вийде.



Цілу бурю позитивних емоцій викликало гадання на балабушках, адже швидке заміжжя їм пророкував кумедний песик, який залюбки поїв всі балабушки, не образивши жодної дівчини.



Потім дівчата «сіяли коноплі», тобто рахували зернини, щоб дізнатись чи будуть вони в парі, чи залишаться дівувати.



А як завзято рахували дівчата кількість взятих рукою полінець, примовляючи «молодець, вдівець, старець», щоб дізнатися, якого віку буде майбутній наречений.



Згодом настала черга парубків. Вони смішили дівчат небилицями, читали дотепні  та веселі гуморески. 


Потім серед присутніх хлопців був обраний пан Калитинський, який охороняв Калиту, а всі інші намагалися вкусити її, по черзі підїзджаючи на рогачах (бо коцюби не знайшлось) та високо підстрибнувши. 



Сміх, жарти, веселий спів  – така атмосфера панувала  в бібліотечній залі протягом усього заходу. 


А які ж вечорниці без смачних вареників, духмяного чаю та солодощів? Всі ці смаколики приготували бібліотекарі та щедро пригостили присутніх. А вже під гарячі варенички  юнаки та дівчата заспівали: залунали українські народні пісні, незабутніх хіт «Червона рута» та інші, не менш запальні пісні. 



Завершилися вечорниці спільною фотосесією та щирими побажаннями молоді щасливої долі в нашій милій Україні. Хлопцям було роздано по шматочку Калити, адже вона символ Сонця, а дівчатам - по вишневій гілочці, щоби розцвіла до Різдва та щасливу долю принесла.

Немає коментарів:

Дописати коментар