понеділок, 17 лютого 2020 р.

Афганістан. Війна у пам'яті - біль у серці



Афганська війна... Брудна, неоголошена... Безжально перекреслила тисячі молодих життів, понівечила долі... 
Низка пам'ятних заходів, присвячена Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, відбулась в бібліотеках та клубних закладах Куяльницької громади.



В Новоселівській ЗОШ пройшла година мужності "Війна у пам'яті - біль у серці", присвячена Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.  На захід було запрошено воїнів-афганців Сіренко М.В, Чубу І.В., Сідаченко І.П.    

"Війна..., яке холодне слово... Понівечені долі і сльози матерів," - такими словами ведучі завідуюча сільською бібліотекою Олена Швець та директор Будинку культури Людмила Мойсенець розпочали захід, під час якого ознайомили присутніх з наслідками війни в Афганістані. Година мужності супроводжувалася відеопоказом "Гіркої пам'яті ковток"  та піснями, що написані в ті криваві роки. 



Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих у афганській війні. До уваги учнів школи бібліотекарем була представлена викладка літератури "Афганістан  - уламки пам'яті".




В Будинку культури села Липецьке відбулася зустріч з воінами-інтернаціоналістами: В'ячеславом Сербулом та Валентином Лазаренко під назвою "Афганістан: подвиг, біль, пам'ять", яку підготували працівники культури за участю учнів 8-9 класів. 

Запрошені переглянули відео-фрагменти про Афганську війну, а бібліотекарі Любов Лунгул та Інга Урсул провели презентацію фотовиставки "Афганські сторінки: війна без прикрас". В'ячеслав Іванович та Валентин Микитович поділилися з присутніми своїми воєнними спогадами. 
Учні з повагою і з захопленням слухали розповідь. По закінченні заходу учасники вшанували пам'ять загиблих воїнів хвилиною мовчання. 


Вечір-вшанування "Ти наш біль, Афганістан" зібрав на зустріч з воїнами-інтернаціоналістами користувачів бібліотеки села Гидерим. Завідуюча бібліотекою Василиса Полуденна разом з учнями Гидеримської школи привітали воїнів-інтернаціоналістів  та висловили їм слова подяки. Директор Будинку культури Олеся Смилянська продемонструвала  відеоролик "Війна Афганістану". 



Привітала ветеранів і присутня на заході староста А. Гроза. Всі разом поклали квіти до меморіального пам'ятника, присвяченого загиблому односельчанину капітану Василю Цуркану.



Вечір-зустріч з ветеранами-інтернаціоналістами Валерієм Івановим, Іллєю Кабаком та Михайлом Пшеничним під назвою "Жива память сердець" відбувся в бібліотеці села Стара Кульна. 


Подібний вечір на знак уваги і пошани від односельців - як ліки від душевного болю для тих, хто пройшов ту страшну війну.  Ветерани ділилися хвилюючими спогадами про бойові будні, відповідали на численні питання дітей та спілкувалися з учнями про сьогодення. 



Прикрасила захід літературно-музична композиція та демонстрація тематичних відеороликів, які підготували завідуюча бібліотекою Ганна Кабак та директор Будинку культури Олена Овчеренко.


Зустріч з воїнами інтернаціоналістами  "Голови схиліть в скорботі вічній, за тих кого убив Афганістан" пройшла і в бібліотеці села Ставки.  Бібліотекарі села Ставки Тетяна Демяненко та села Вишневе Антоніна Станько розповіли присутнім історію Афганської війни, продемонстрували тематичний відеоролик, зачитали вірші. 
Староста Ставківського старостинського округу І. Гуревський привітав ветеранів та вручив всім подарунки. За круглим столом ветерани-учасники бойових дій в Афганістані ділилися своїми спогадами, дякували за підтримку та увагу.

"Афганістан живе  в моїй душі і чується безсонними ночами" – таку назву отримала зустріч з воїнами-афганцями в бібліотеці села Нестоїта, підготовлена працівниками сільської бібліотеки та Будинку культури. На зустріч завітали старшокласники, вчителі А. Карпенко, Я. Царан та учасники бойових дій, воїни-афганці С. Стопчанський, Г. Ряжева, які  поділились своїми спогадами про страшні реалії тієї війни. 



Бібліотекарі Наталія Стопчанська та Тамара Гребонос презентували книжкову виставку "Вогненними дорогами чужих країн".  А потім усі разом вшанували пам’ять тих, хто поліг в Афганських ущелинах, схиливши голови у скорботній хвилині мовчання. 


Бібліотекар села Коси Олена Дегтяренко та художній керівник Наталія Перлей запросили учнів 7-го класу на перегляд документального фільму «Гартовані Афганістаном", розповіли дітям про причини та хід Афганської війни та закликали вшанувати пам'ять загиблих хвилиною мовчання.


Відеоперегляд «Афганістан» був представлений і в бібліотеці села Малий Фонтан, в ході якого прозвучали вірші «Я чекатиму», «Сини». Завідуючою бібліотекою Іриною Дмитрієвою була презентована книжкова виставка "Афганістан - ти біль моєї душі". 




Пам'ять про ці події  завжди залишиться в пам'яті українського народу та буде прикладом для молодого покоління.

Немає коментарів:

Дописати коментар