понеділок, 24 лютого 2020 р.

"Барви рідного слова" в бібліотеках Куяльницької ЦБС




Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято дає можливість громадянину будь-якої країни відчути свою належність до своєї нації, відчути себе часткою народу, серед якого народжуєшся, зростаєш, стаєш Людиною. З нагоди цієї дати в бібліотеках Куяльницької громади була проведена низка яскравих масових заходів.



В Станіславській бібліотеці спільно зі школою та Будинком культури було проведено літературно-музичне свято під назвою «Мова – перлина вікової мудрості», на яке були запрошені учні 1-4 класів та їх батьки.



Ведучі свята Валентина Христич та Олеся Сліпенчук розповіли про багатство світових мов, підкреслили красу та багатство української мови, закликали діток любити та поважати свою рідну мову і свій народ. 




Дітки під керівництвом Ольги Копіци підготували цікаву програму: українські народні пісні, серед яких «Ой у лузі червона калина», запальні танці, жартівливі сценки, 




інсценізацію української народної казки «Вовк і кінь», конкурси-загадки для батьків. На завершення свята всіх діток чекав смачний сюрприз: солодощі.



"Одна вона  у нас така - уся співуча і дзвінка" - під такою назвою  пройшла  мовознавча година  з учнями Вишнівської ЗЗСО I-II ст.,  яку провели бібліотекарі сіл  Ставки  та Вишневе. 




Діти відповідали на запитання вікторини, відгадували загадки, переглянули відеоролик,

В  Нестоїтському ЗЗСО 1-3ст. було проведено конкурс знавців української мови серед учнів 5-8 класів. Бібліотекарем  Наталею Стопчанською була оформлена книжкова виставка "Ти наше диво калинове, кохана материнська мово..." Учні 7 класу Цуркан Іван та Царан Аліна під керівництвом бібліотекаря представили сценку "Стецько і Галька". 


Читачі сільської бібліотеки  декламували вірш, в якому усі слова починалися на однакову літеру "С". Активну участь взяли діти і у запропонованій бібліотекарями вікторині "Подорож океаном рідної мови".


В бібліотеці села Куяльник пройшло свято мови "Ми любимо рідну мову". На захід завітали учні 3-9 класів, які ознайомилися з мовними традиціями, що сягають сивої давнини, та дізналися про довгий і тернистий шлях розвитку української мови. Ведуча заходу бібліотекар Каназірська Марія  розповіла про історію виникнення свята. 

Бібліотекарі ознайомили дітей з оформленою у читальному залі книжково-ілюстративною виставкою під назвою "Мово рідна, слово рідне!", де представлене ціле розмаїття  мовознавчих видань, словників, довідників, присвячених рідній мові. За круглим столом звучали афоризми, крилаті вислови та вірші різними мовами.

"До найкоштовніших надбань кожного народу належить мова. Тому і називаємо її рідна мова. Рідна, як мати, як батьківщина, як усе найдорожче серцю", - такими словами розпочалося свято рідної мови "Барви рідного слова», яке підготували бібліотекар села Качурівка  Катерина Гоцуленко  та завідуюча клубом Ольга Почтар, завітавши до учнів місцевої школи. 

Під час свята згадали історію мови та її відродження.З вуст ведучих лунали вислови про вічне кобзареве слово. До уваги дітей була запропонована вікторина по творчості Т.Г. Шевченка. Також провели з учнями школи мовний калейдоскоп, до якого входили загадки, шаради, прислів'я та вірші. 
Наприкінці свята бібліотекар провела огляд книжкової виставки "Мова наша калинова".



Бібліотекар Гидеримської сільської бібліотеки Василиса Полуденна разом зі шкільним бібліотекарем В. Нігреводою провели свято рідної мови  "Мова рідна піснею стала" для учнів 1-4 класів місцевої школи. 


В цей день вони нагадали дітям про те, як важливо берегти рідну мову. Для дітей були підготовлені ігри, загадки і прислів'я, які потрібно було продовжити. Завершився піснею, яку підготували дівчата молодших класів, "Українська мова -мова барвінкова".


Малофонтанська бібліотека запросила своїх юних користувачів на мовний диліжанс «Мова -життя духовного основа». Ведучі заходу, завідуюча бібліотекою Ірина Дмитрієва та завідуюча клубом Ірина Попенко розповіли дітям про мову від її витоків до сьогодення, а потім запропонували взяти участь у вікторині «Найкращій знавець мови». 




Кожен з дітей підготував на захід гарний вірш про рідну мову. Зацікавила усіх і змістовна презентація книжкової виставки "Мова -дзеркало народу".


Популяризуючи мову та знання про неї, працівники бібліотек доклали чимало зусиль, щоб калинове і джерельне рідне слово, яке передавалося від батьків до дітей як вічний оберіг національної культури, історії та духовності, звучало потужно, показуючи свою самодостатність, красу і велич.

1 коментар: