понеділок, 23 травня 2022 р.

#БібліотечнийнонстопВишиванка



До Всесвітнього Дня вишиванки КУ "Публічна бібліотека імені Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради" приєдналась до Всеукраїнського онлайн-марафону "Код нації" під хештегом #БібліотечнийнонстопВишиванка.


19 травня в усіх бібліотечних закладах нашої громади протягом робочого дня говорили про вишиванку. Родзинкою бібліотечного нон-стопу "Вишиванка" стала виставка-інсталяція центральної бібліотеки "Українська книга у вишиванці".



Презентації проєкту попередувала кропітка робота, в якій були задіяні майже всі працівники бібліотеки. Книги популярних українських письменників та поетів були згруповані за місцем народження авторів та одягнені у вишиванку, орнамент якої притаманний тій чи іншій місцевості України. 



Візитівкою виставки стали портрети та книжкові твори "законодавця" моди на вишиванку 19 століття Івана Франка з вишивкою зі Львівщини, чарівної та тендітної Лесі України з вишивкою Житомирщини, автора пісні про рушник Андрія Малишка з вишивкою Київщини. 




Цілу фотогалереєю сучасних українських авторів у вишиванках, переможців конкурсу "Коронація слова" та познайомитись


 з їхніми творами можна було в окремому розділі виставки-інсталяції - "Коронація слова у вишиванці".





Розділ від місцевих майстринь "Рушниками долю вишивала" приваблює та захоплює уваги чисельних відвідувачів майстерною вишивкою, різноманітними візерунками та кольорами.



А огляд народознавчої та етнографічної літератури з схемами українських орнаментів, символікою української вишивки, закодованими у візерунках іменами та оберегами став справжнім майстер-класом для всіх, хто цікавиться народно-прикладним мистецтвом. 




Не залишають байдужими користувачів і численні народні легенди про українську вишивку, її силу та вплив на долю людини.



Підтримали презентацію виставки представники Центру культури та дозвілля нашої громади, учасники онлайн-флешмобу "Українки вишиванки - наче райдуги світанки".





Виставка займає півкімнати краєзнавчого відділу і є затребуваною фотозоною для користувачів як центральної бібліотеки, так і гостей закладу.




Крім центральної бібліотеки, в нон-стопі "Вишиванка" взяли участь 20 бібліотек-філій нашої установи з різноманітними за формою та видами заходами.






 Це були і майстер-класи від вишивальниць, і народознавчі виставки, 




і перегляди документальних фільмів та відеопрезентацій, присвячених українській вишивці та вишиванкам, і голосні читання віршів, і виконання пісень про вишиванку,




 і знайомство з книжковими виданнями "Українська вишивка", "Українське весілля", "Українські звичаї та обряди" та ін.




Бібліотечний нон-стоп пройшов цікаво, інформаційно, пізнавально, весело та яскраво!

Немає коментарів:

Дописати коментар