пʼятницю, 26 квітня 2024 р.

Чорнобиль. Вічні дзвони пам’яті й скорботи

 


26 квітня в Україні відзначають 38 річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за  всю історію ядерної енергетики. Цей день є днем пам’яті про загиблих в цій страшній трагедії та днем вшанування героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.



Подвигу цих людей, який назавжди записаний до літопису людської мужності і навічно залишиться у пам’яті українського народу, вшанували тематичні пам’ятні заходи в бібліотеках Куяльницької громади.


Центральна бібліотека КУ «Публічна бібліотека ім. Євгена Чикаленка Куяльницької сільської ради» запрошує мешканців громади до знайомства з книжковою виставкою «Чорнобиль крізь призму часу», яка знайомить з подіями квітня 1986 року, з причинами та наслідками найбільшої  у світі техногенної катастрофи та розповідає про мужність рятувальників, які ціною свого життя захистили світ від небувалої біди.



В краєзнавчому відділі бібліотеки розгорнута документальна виставка-пам’ять «Чорна трагедія на кольоровій землі»,  де представлені матеріали про героїв-ліквідаторів, жителів нашої громади (на той час Котовського району), які з честю виконали свій громадянський обов’язок.




До уваги користувачів бібліотеки селища Борщі (Зірниця) - книжкова виставка-вшанування «Земний уклін бійцям Чорнобильського лиха», один з розділів якої присвячений земляку-ліквідатору аварії Петру Раку, 





а також перегляд  документального фільму «День памʼяті Чорнобильської трагедії».





В бібліотеці села Ставки розгорнута документальна викладка «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі".





Виставка-спомин "Гірчить Чорнобиль крізь роки" зустрічає користувачів бібліотеки села Стара Кульна.




Бібліотека села Качурівка вшановує пам’ять загиблих та подвиг ліквідаторів  виставкою-реквіємом "Чорнобиль  в  серці  України, а  тінь  його  по  всій  землі".


Юних користувачів бібліотеки села Борщі зібрала разом презентація ілюстрованої книжкової виставки «Чорна трагедія на рідній землі» та  інформаційний відеоекскурс ”Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам'ять”. 


В бібліотеці села Малий Фонтан пройшла година-реквієм "Попіл Чорнобиля в наших серцях". Відвідувачам заходу бібліотекар представила виставку-застереження "На Чорнобиль летять журавлі".


В бібліотеці селища Борщі відбувся день пам'яті «А душа людська пам'ятатиме...» та презентація книжкової виставки "Чорний біль квітучої землі",  на якій представлені документальні і художні твори, що висвітлюють важливі питання стосунків людини з мирним атомом і жахливі наслідки аварії, фотографії тих, хто ціною власного життя врятував світ. 



В бібліотеці села Малий Куяльник пройшла година пам'яті   «Чорнобиль – незагоєна рана поколінь».


Година пам'яті "Чорний біль нашої землі" запросила вшанувати ліквідаторів аварії на ЧАЕС відвідувачів бібліотеки села Чубівка. Присутні ознайомилися з книжками представленими на виставці, історичними фактами, подивилися документальний фільм та вшанували пам'ять всіх загиблих хвилиною мовчання.



Для читачів бібліотеки села Мурована, учнів 1-7 класів,  бібліотекар підготувала годину пам'яті "Гіркий полин Чорнобиля".



Завідувачка бібліотекою села Новоселівка взяла активну участь у підготовці та проведенні години-спомину «Чорнобиль – наша пам’ять, наш біль», проведеному в приміщенні Новоселівського ОЗО.



Важливою складовою заходу стала презентація книжкової викладки «Чорнобиль. Без права на забуття».




Вічна памʼять тим, чиє життя передчасно обірвала Чорнобильська трагедія, людська шана та вдячність героям – ліквідаторам!

Немає коментарів:

Дописати коментар