пʼятницю, 6 вересня 2013 р.

Співцям українського народу

5 вересня 2013 року в бібліотеці села Коси відбулося урочисте відкриття історико-меморіального куточку, присвяченого випускникам єдиної на півдні України школи лірників, "Співцям українського народу", яке було приурочено річниці встановлення меморіальної дошки косівським лірникам на приміщенні сільської школи.
Учасниками заходу стали учні 8-9 класів ЗОШ I-II ст. та їхні керівники: педагог-організатор Наталія Миколаївна Руснак та вчителька української мови та літератури Таїсія Дмитрівна Качковська. Підготували та провели захід працівники районних методичних центрів ЦБС Котовського району. На урочистості завітала начальник відділу культури райдержадміністрації Ольга Михайлівна Шапран. 
Захід розпочався з презентації фотохроніки урочистостей з нагоди відкриття меморіальної дошки. Про історію ліри, кобзи та бандури, про внесок та значення кобзарів для культурного розвитку України, про нелегку долю українських лірників, часи переслідування польською шляхтою, царським урядом та радянською владою провідників народної пісні та історії розповіла присутнім бібліотекар краєзнавчого відділу центральної районної бібліотеки Надія Іванівна Балабан. 
Змістовним візуальним доповненням до розповіді стали відеофрагменти з відомих вітчизняних кінофільмів з участю кобзарів, серед яких "Назар Стодоля", "Тарас Шевченко", "Сліпий музикант",
"Богдан Хмельницький" та трейлер до нового фільму українського режисера Олеся Саніна "Поводир, або Квіти мають очі, підготовлені методистом районної дитячої бібліотеки Оленою Миколаївною Зінченко. 
Розповідь про долю кобзарів та демонстрація кінофільмів не залишили байдужими жодного з присутніх. Зі сльозами на очах розпочала свій виступ начальник відділу культури О. М. Шапран, яка розповіла молоді про історію косівської школи лірників, привітала з відкриттям меморіального куточку в бібліотеці та подарувала для куточку перші експонати - ляльки: сліпого бандуриста та його хлопчика-поводиря, які є авторськими роботами самобутньої майстрині району Інни Штепи. 
Ольга Михайлівна звернулася з проханням до дітей шанувати пам'ять своїх предків-лірників, пишатися своєю маленькою батьківщиною та прийняти участь у творчій естафеті по створенню експонатів для історико-меморіального куточку "Співцям українського народу".
Право перерізати червону стрічку надали учням школи, бо саме вони мають стати справжніми послідовниками  втілення та збереження культурного спадку косівчан.
Історію творять люди. І тільки від кожного з нас залежить, якою її побачать нащадки.

Немає коментарів:

Дописати коментар