пʼятницю, 13 грудня 2013 р.

Українські вечорниці в бібліотечній світлиці



13 грудня День святого Андрія. У ніч з 12 на 13 грудня дівчата ворожать на наречених, просять у долі щастя. Більшість вірить, що у цей день творяться містичні речі. І якщо дуже щиро загадати, здійсниться найзаповітніше бажання. Водночас день Андрія вважають у народі великим зимовим молодіжним святом.  Саме на таке свято «Вечорниці у світлиці» були запрошені студенти  1 курсу місцевого медичного училища, яке відбулося в краєзнавчому відділі Котовської районної бібліотеки.  

Свято відкрили бібліотекарі Лук’янчук Людмила Євгенівна та Попова Олена Володимирівна, які розповіли присутнім про цикл зимових свят, про те як вони святкувались у давнину, про народні прикмети, пов’язані з ними а також  презентували книжкову виставку «Світло українських традицій», ну а потім почалися Андріївські гадання.



Бібліотекар краєзнавчого відділу Балабан Надія Іванівна запросила дівчат помірятись чобітками до порогу, після рахували кількість принесених полін та  чи парна кількість висіяних зерен, тощо. 

 
Велике пожвавлення і сміх викликало гадання на балабушках . Для цього був приведений песик, який не образив жодної дівчини, а саме з’їв усі запропоновані йому балабушки. Між гаданнями присутні розгадували загадки, співали веселі українські народні пісні під акомпанемент працівника РЦКД  Нагасюка Юрія Григоровича. 

  
А потім настала черга веселитись хлопцям. Для цього була підготована  святкова Калита (символ Сонця). Всі хлопці по черзі під’їзжали на коцюбі до пана Калетинського і  намагалися вкусити Калиту. Пан Калитинський гарно смішив хлопців і охороняв калиту, тому вона залишилася майже неушкодженою. 


В кінці свята присутніх пригостили смачними варениками та солодощами, а кожній дівчині було подаровано вишневу гілочку з побажаннями, щоб вишня зацвіла і долю на поріг привела. 
 Молодь щиро веселилася. Закінчилося свято виконанням української народної пісні «Розпрягайте, хлопці, коней».

 

Давні народні традиції – прекрасний витвір людської фантазії, призабутий сьогодні. Ми хочемо повернути йому життя, тож  і ожило одне зі свят молодості наших предків.






12 грудня подібний захід відбувся і в селищі Борщі. Молодь селища зібралась на українські вечорниці «Золоте свято Калити». 
Бібліотекар а Перебітюк О.А. розповіла давню легенду про святого Андрія Первозванного та різні способи ворожіння.

Зав. клубом Балінська І.О. випекла Калиту та провела ритуал Андрієвських вечорниць - кусання калити «Пан Калитинський та пан Коцюбинський».
Андрієва ніч допомагала дівчатам пізнати свою долю, тож дівчата селища ворожили собі на долю та співали українські пісні.

1 коментар:

  1. Напередодні новорічних та Різдвяних свят прийміть наші сердечні вітання і найкращі побажання! Від усієї душі зичимо Вам великого людського щастя, міцного здоров’я, добра і радості, вірних друзів та вдячних читачів. Нехай Новий 2014 рік принесе достаток і добробут вашим сім’ям та здійснення найзаповітніших надій та прагнень. З повагою блог ТВОРЧА СТЕЖИНКА та колектив Житомирської обласної бібліотеки для дітей!

    ВідповістиВидалити