середу, 12 березня 2014 р.

Шевченкові дні в бібліотеках Котовщини



Можна стверджувати, що місяць березень для кожного пересічного українця певною мірою є місяцем знаковим і значущим, адже саме в березні ми щороку відзначаємо традиційні Шевченківські дні. Саме в цьому першому місяці весни історично склалася доля нашого славетного Кобзаря – замкнулося коло його життя: 9 березня Тарас Григорович Шевченко прийшов у цей світ, 10 – пішов у вічність… 
Шевченківські дні в бібліотечних закладах  відкрили для читачів району Великого Кобзаря, знайомого і загадкового водночас. Літературні вікторини, вечори, літературно-музичні композиції, конкурси читців, презентації книжкових виставок, дитячих творчих робіт та ін. заходи поєднали всіх могутнім шевченковим словом.
В Качурівській сільській бібліотеці пройшла літературна година «Жіноча доля в творчості Т.Г.Шевченка» та презентація книжкової виставки «Вічне слово Шевченка». Присутні мали змогу побачити різні видання книг Тараса Григоровича, його малюнки та познайомитися з цитатами з його творів. Бібліотекар К. Гоцуленко не тільки провела змістовний огляд виставки, а й натхненно зачитала напам'ять уривки з улюблених шевченківських поем.

5 березня в Новоселівській сільській бібліотеці учням 10 класу був представлений літературний калейдоскоп «Слово, пісня, дума Кобзаря - ви окраса й суть мого життя». Завідуюча бібліотекою О.Швець представила книжкову виставку «Велич Шевченка - велич України» і запропонувала всім присутнім перегорнути сторінки життя Т.Г. Шевченка. Бібліотекар Г.Криуліна та директор БК Л.Мойсенець презентували учням відеоматеріал «Пам’ятники Шевченку». Десятикласники прийняли активну участь у літературній вікторині «Садок вишневий коло хати».

6 березня бібліотекарі Липецької центральної бібліотеки запросили учнів 4-го класу разом із класним керівником Кречун Л.П. на літературний ранок "Тарасові слова, то правда жива" та презентацію книжкової виставки "Вічне слово Шевченка". Бібліотекарі познайомили дітей з життєвим та творчим шляхом Т.Г. Шевченка, запропонували літературну вікторину та кросворд по творчості Кобзаря, а у відповідь отримали безліч віршиків Кобзаря. Цікавою була розповідь вчительки про свої відвідини дому та могили відомого поета.


11 березня у Малофонтанській сільській бібліотеці пройшла літературно-музична година "І голос твій нам душу окриляє." Ведучі заходу: зав. бібліотеко І. Дмитрієва та зав. клубом І.Попенко донесли до кожного  присутнього у бібліотеці значимість безсмертних творів Шевченка, який є  мірилом нашої совісті, правди, свободи. Під час заходу прозвучали пісні "Реве та стогне Дніпр широкий",  "Думи мої ". Учні читали вірші  Шевченка, а  читачі Ярощук К. та Гроза Б. познайомили присутніх з власними  віршами про поета та любов до рідної землі.

6 березня у бібліотеці селища Борщі відбувся конкурс читців «Вслухаючись в Шевченківські рядки». Бібліотекар селища О. Перебітюк розпочала конкурс прем'єрою  книжкової виставки «Шевченко - сяйво незалежної країни» та фотовиставки «Життя Т. Г. Шевченка в скульптурах із дерева на Черкащині». У конкурсі брали участь діти 5-9 класів, які декламували вірші письменника під наглядом прискіпливого журі. Переможцями конкурсу стали В.Савченко та А.Сидоренко. Всі учасники були відмічені заохочувальними подарунками.

Велике Шевченкове свято - справжнє театральне дійство - пройшло в Мардарівській школі. Бібліотекар сільської бібліотеки Л.Шевченко спільно з вчителями школи підготувала цікавий сценарій, який передбачав активну участь в заході кожного присутнього в залі. Жодного байдужого не залишила і презентація книжкової виставки "Шевченко на тлі вічності",  і вікторини, і артистичне перевтілення дівчаток в жіночі образи Шевченківської поезії, і репродукції відомих картин поета-художника. 

7 березня в  школі села Глибочок відбувся літературний ранок "Сторінками життя Шевченка", який був розроблений та підготовлений сільським бібліотекарем
 Р. Руснак спільно з вчителем музики С.Кошиком. На заході була презентовані книжкова виставка та виставка юних художників школи з малюнками до улюблених шевченкових творів. Голосно лунали на святі  пісні, на слова відомого поета. Українські вишиванки, рушники, мелодійні пісні створили справжню атмосферу єдності і гордості за величну українську націю і її великого сина.

9 березня біля стели Тарасу Шевченку в селі Бочманівка відбулися урочистості з нагоди 200-річчя поета. Бібліотекарем О. Чиканчи була підготовлена літературна композиція "Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття", яка завершилась покладанням квітів громадою села на чолі із головою Бочманівської сільської ради Бугою Тетяною Анатоліївною та представниками козацтва.
Вже майже півтора сторіччя, як перестало битися благородне, мужнє серце геніального поета Т.Шевченка. але світлий образ Великого Кобзаря та його пророчі слова супроводжують нас і понині.



Немає коментарів:

Дописати коментар