четвер, 17 квітня 2014 р.

Бібліотекарі району - за чисте довкілля і здорове майбутнє!

   Бібліотекарі за чисте довкілля
В рамках бібліотечної програми "Котовщина на долонях турботи" в центральній районній бібліотеці 16 квітня відбувся семінар бібліотечних працівників району "Екологічна інформація і роль бібліотек в екологічній освіті населення".  
Семінар відкрила презентація "Це стосується кожного", в якій були підняті глобальні проблеми екологічного стану нашої планети, України та нашого регіону зокрема та висвітлені основні напрямки реалізації бібліотечної програми ЦБС. Збереження і покращення екологічного стану природного середовища рідного краю заради процвітання та забезпечення екологічно чистого довкілля в інтересах нинішнього та майбутнього покоління - це цьогорічний лейтмотив роботи бібліотечної системи району.
 Влучні факти, вражаюча статистика, актуальні фотографії, використані в презентації, розробленою бібліотекарем Інтернет-центру ЦРБ Інною Вербицькою, стали переконливими доказами, що всім нам терміново потрібно діяти сьогодні, щоб наступило здорове завтра.
Великий  інтерес у фахівців викликала і презентована на семінарі виставка-коло "Відкрита долоня моєї землі", представлена бібліотекарем абонементу Людмилою Поросятковською. На виставці, яка буде мандрувати всіма бібліотеками району,  зібрана література про проблеми рідної флори у розділі "Земля хворіє: озирнись у турботі"; про тварин "Червоної книги", які сьогодні зникають, у розділі "Жили-були..."; яскраві альбоми живопису рідної природи в розділі "Землі рідної радісні краски".
Завідуюча методико-бібліографічним відділом Віра
Фарфурак  підготувала до уваги бібліотекарів розгорнуту тематичну консультацію, запропонувавши ряд  інформаційно-бібліографічних заходів з екології, які можна запровадити в практику роботи сільських бібліотек.
Досвідом роботи в напрямку захисту природного середовища, участі в бібліотечних екологічних акціях та Днях довкілля поділилися бібліотекарі сіл Новоселівка, Качурівка, Нестоїта, Куяльник. 
 

Директор ЦБС Світлана Дюгаєва познайомила присутніх з досвідом роботи обласної бібліотеки міста Миколаєва, зосередивши уваги на виставковій роботі миколаївських колег, яка відрізняється креативним творчим підходом при оформленні тематичних виставок.
      
Перша акція бібліотечної програми  "Здай батарейку - збережи землю" ще раз підтвердила активність та небайдужість бібліотечних працівників до проблем збереження рідної природи: за один місяць агітаційної роботи серед населення бібліотекарями району зібрано більше 50 кг відпрацьованих батарейок. А це - гектари чистого грунту і кубометри джерельної води. Ці батарейки будуть відправлені на утилізацію до Львівського заводу "Аргентум". 
З травня місяця бере початок нова акція програми "Здай макулатуру - збережи дерево!" Ми впевнені, що вона також буде підтримана жителями Котовського району. На зібрані кошти від зданої макулатури планується придбати саджанці дерев та кущів для висадження біля пам'ятників загиблим воїнам в рамках районної акції пам'яті "Пам'ятаємо всіх поіменно". Хай навіть, буде висаджено лише по одному деревцю, але воно забуяє над братською могилою в рік 70-річчя Великої Перемоги як символ пам'яті та вдячності захисникам миру від нашого покоління!
 

Немає коментарів:

Дописати коментар