четвер, 15 травня 2014 р.

Безсмертний образ матері моєї



Минають роки, десятиліття, змінюються устрої, а на землі споконвіку є мати. Вічна і свята, грішна і праведна, як і ця свята земля, на якій ми живемо. День за днем, рік за роком матері віддають нам свою ласку, мудрість, добро, вчать чесності, гідності, любити свою землю, свій рідний край, поважати усіх, молитвами звертатися до Бога, незважаючи на ніякі прикрості та негаразди, завжди бути людиною.
В цьому місяці ми святкуємо два родинних свята -  День Матері та День сім'ї. В бібліотеках проводяться цикли різноманітних масових заходів, які уславлюють матір та родину.

 «Безсмертний образ матері моєї» – під такою назвою 13 травня пройшла літературна подорож в Новоселівській сільській бібліотеці. Учасниками подорожі  стали учні 8-9-х класів.
Завідуюча бібліотекою О. М. Швець розповіла учням про історію та традиції святкування Дня Матері в Україні та європейських країнах.

Ніжне, любовне ставлення до матері знайшло відображення у творах українських поетів та поетів Котовщини: Л. Шиманської, Л. Ісаєвої, Ю. Шестової, А. Ковальського. «Матінко, голубко, пташко сизокрила, ти, як світло у віконці, - жадана і мила», - пише у своїх віршах Людмила Ісаєва.

Олена Миколаївна презентувала учням тематичну виставку  «Величне і прекрасне слово Мати! Від неї все на світі! Навіть світ…» та закликала любити своїх матерів, шанувати, пильнувати їх нині, поки вони поряд з нами, щоб завтра не спізнитись, бо матері не вічні…
14 травня в центральній районній бібліотеці за "круглим столом" "Прийомна сім'я - це для мене" з нагоди Дня Матері та Міжнародного дня сім'ї, підготовленим районною Службою у справах дітей (начальник - І. О. Бочарова), зібралися матері, які прийняли в свої сім'ї на виховання дітей із дитячих будинків. Таких сімей сьогодні в нашому районі вже шість, і незабаром ще дві сім'ї будуть готові стати справжніми батьками для дітей-сиріт. 
Традиційно в цих "круглих столах" приймають участь і працівники відділу обслуговування бібліотеки, які проводять презентації новинок художніх творів, де висвітлюється тема усиновлення та сімейних дитячих будинків. Бібліотекарі не тільки знайомлять, а й рекомендують прочитати дану літературу батькам для допомоги у вирішенні складних психологічних та етичних питань, які можуть встати перед ними на шляху створення дружньої сім'ї. Так, 14 травня в рамках "круглого столу" бібліотекарем Людмилою Поросятковською була проведена презентація книжкової виставки "Сироту виховати - що храм возвести".
 
14 травня в центральній районній дитячій бібліотеці для маленьких читачів був проведений урок творчості "Створіть Ваше сімейне древо", який не залишив байдужим нікого з дітей. Завзято включившись до створення власного сімейного дерева, вони  з радістю демонстрували свої роботи.  
Всі ці заходи демонструють бажання мати повноцінні, здорові сім'ї, в яких чільне місце належить матері як Берегині роду. Недаремно в народі кажуть: "немає батька - півсирота, немає матері - повна сирота".  

1 коментар: