вівторок, 25 листопада 2014 р.

Пам’ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм!



 

Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато  сторінок написано  криваво-чорним кольором. Одна з найсумніших сторінок нашої історії - це Голодомор 1932-33 років. 81 рік тому наш народ пережив катастрофу, яка  могла зупинити життя всієї нації. Голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. 

 


Тільки правда про геноцид українського народу і чиста пам’ять про усіх полеглих здатна звільнити нас від мороку минулого.
Саме тим трагічним подіям був присвячений вечір-реквієм «Пом’янімо і пам’ятаймо», який відбувся  в краєзнавчому відділі Котовської ЦРБ  напередодні четвертої суботи листопада, коли вся країна відзначає цю сумну дату. 


Бібліотекарі  Людмила Поросятковська та Надія Балабан розповіли присутнім на заході студентами Котовського медичного училища про  передумови виникнення голоду  на Україні, про його перебіг, ілюстрували спогадами  очевидців та малюнками дітей, декламували  віршовані рядки, які викликали  біль і сум за невинно убієнними нашими земляками. 


Бібліотекар Інна  Вербицька  показала присутнім уривки з документального фільму «Хлібна гільйотина» та світлини пам’ятників, які  символізують стражденний біль голодної країни. 
Студентам була презентована і художньо-документальна виставка «Ми в цій землі житами проросли, щоб голоду не знали люди вічно», де зібрані  документальні матеріали саме про перебіг тих подій в Котовському районі.   




На вшанування світлої пам’яті жертв Голодомору  була запалена свіча пам’яті та оголошена  хвилина скорботи. 
По завершенні заходу всім присутнім було запропоновано з’їсти по скибочці чорного хліба в пам’ять тих, хто загинув від голоду. 



81-ій річниці трагедії Голодомору 1932-1933 років була присвячена і презентація книжкової виставки "Чорна сповідь твоя, Україно" в бібліотеці селища Борщі, яку запропонувала своїм читачам завідуюча бібліотекою Трояновська Ганна Михайлівна. 
 
Презентація стала вагомим доповненням до  години пам'яті "Чорний птах гіркої пам'яті",  підготовленої та проведеної в бібліотеці спеціалістом КРЦСССДМ Скуділо Олександром Миколайовичем. 
В рамках години пам'яті в бібліотеці відбувся і показ документального фільму  "Голод - 33" за мотивами роману В. Барки " Жовтий князь".

 


 
19 листопада пройшла година–реквієм  «Пам'ять невинно убієнних» в бібліотеці селища Борщі (Зірниця).  Бібліотекар Оксана Анатоліївна Перебітюк презентувала книжкову виставку «Тінь голодної смерті» та розповіла присутнім про страшні роки голоду. 
Діти селища ділилися споминами, які розповідали їм прабабки і прадіди. А потім засвітили свічки і вшанували пам'ять жертв голодомору хвилиною мовчання.


Виховна година-реквієм в пам'ять жертвам голодомору 1932-1933 років була проведена і в бібліотеці села Малий Фонтан. Ведучі заходу  бібліотекар Дмитрієва Ірина Павлівна і завідувачка клубом Попенко Ірина Володимирівна запропонували учасникам переглянути документальний фільм "Голод". Ірина


Павлівна зробила огляд книжкової виставки "Доки пам'ять в серці не згасне", а учні 6 класу А.Сафрон, К.Калантай, Н.Кирица розказали  зворушливі вірші:"Біла молитва братика", "Відлітають душі", "Ти кажеш не було голодомору". Захід  музично супроводжував "Реквієм" Моцарта. Всі  присутні  вшанували пам'ять жертв хвилиною мовчання, а також запалили свічки.
Заходи, що масово проходять по всій країні серед різних вікових категоріях людей свідчать, що пам’ять про Голодомор  має бути вічною, як реквієм, як пересторога всім сущим на Землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар