пʼятницю, 16 січня 2015 р.

І несуть до кожної оселі часточку душевного тепла




Сяють в небі зорі пелехаті,
Виплива півмісяця ріжок.
На снігу від хати і до хати
Виткалось мереживо стежок.
Ходять щедрувальники веселі
Вулицями рідного села
І несуть до кожної оселі
Часточку душевного тепла.

 


 




Напередодні Нового року (за старим стилем 13 січня) в Україні відзначають Щедрий вечір. Кожного року бібліотеки району приєднуються до цього свято, завзято залучаючи молодь та своїх читачів  на різноманітні заходи з старовинними обрядами та дійствами, готують цікаві книжкові виставки, добірки літератури про старовинні  звичаї та обряди,  роздруковують відомі колядки та щедрівки для молоді, проводять зустрічі з старожилами.

Так на Святий вечір до Гоноратської бібліотеки завітала добре відома у нашому районі хор-ланка, яку вже майже 30 років очолює Якубовська Галина Митрофанівна, голова сільської ради Бурдейний Павло Васильович та найактивніші читачі. Гарною колядкою, поздоровленням з святами  розпочалася різдвяна вечеря "Світло Різдвяної зірки". Бібліотекар Якубовська Світлана Кирилівна зробила невеличкий історичний екскурс, розповіла присутнім про обряди пов'язані із кутею, про обряд вечері, відвідування родичів.


Найстарша учасниця хор-ланки Юрковська Ольга Луківна згадала про святкування Різдва в часи її дитинства. За чашкою духмяного чаю пролунало багато колядок та щедрівок. З особливою цікавістю присутні прослухали колядку польською мовою у виконанні хору-ланки. З піднесеним настроєм, з бажанням не забувати духовні цінності нашої країни та рідного села, закінчилась  зустріч у бібліотеці." Христос родився! Славімо його!" 



А 13 січня в селищі Борщі відбулися масові щедрування. Не дивлячись на такий тяжкий час молодь зібралась для здійснення цього обряду. З гурту молоді вибрали хлопця, який став «Меланкою», решта теж переодягнулися: хто козою, хто циганом, хто чортом… та пішли по селі з щедрівкою «Ой, сива  ластівка», заходили до кожної оселі щедрували, шуткували, бажали людям здоров’я та щастя в Новому році. За веселі  і щирі побажання господарі пригощали  щедрувальників солодощами.



Щорічно зустрічає гостей і центральна районна бібліотека. Веселі дійства , дзвінкі пісні, запальні побажання, харизматичні персонажі, серед яких:"звізда", "коза", "дід", "циган", музики...  творять справжній "живий вертеп", заражаючи присутніх добрим настроєм та позитивом.  "Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров'я".
Новорічні свята в бібліотеках є добрим завершенням старого і початком нового року.

Немає коментарів:

Дописати коментар