четвер, 19 лютого 2015 р.

У кожному рушнику - дух рідної землі



У всі часи свого існування Україна  славилася  своїми чудовими рукодільницями. Вигадка та  різноманітна техніка виконання відзначають речі, створені майстринями минулого, оригінальні орнаменти та кольорова насичена гама притаманні  сучасницям. Перлиною українського рукоділля називають вишитий  або домотканий рушник, цей чудовий незмінний оберіг родини на протязі багатьох віків, адже рушники  супроводжували людину все життя – від народження до останнього шляху. В українських народних обрядах рушники є символом злагоди, краси.

Саме на таке свято  злагоди і краси запрошує всіх бажаючих краєзнавчий відділ Котовської районної бібліотеки, де в народознавчій світлиці відкрилася виставка вишитих та домотканих рушників майстринь села Вишневе «У кожному рушнику – дух рідної землі». Рукодільниці Раїса Мазур,  Ксенія Мордар, Галина Гордієнко, Євгенія Чернієнко та Надія Косюга представили на виставку різноманітні по тематиці і по техніці виконання рушники: це і «Родимчики» - рушники, на які приймали новонароджене дитя, і «Крижмо» - рушник з найтоншого полотна для хрещення дитини, і весільні, і сімейні, і «обиденники» та «постові» рушнички, а також вишиті простирадла на наволочки. 
Також на виставці можна побачити домоткані рушники з різними орнаментами та з різних по текстурі ниток: з так званого «бомбаку», катушчаних ниток, коноплі. 

Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з чудовими витворами вишнівських майстринь, прилучитися до чистого джерела нашої історії та духовності.

Немає коментарів:

Дописати коментар