четвер, 12 березня 2015 р.

Невимушені послуги для вимушених переселенців


Найважливішим напрямом роботи бібліотек України сьогодні  стала допомога людям, які внаслідок окупації Криму та проведення антитерористичної операції на сході України були змушені покинути рідні домівки в зонах конфлікту, побоюючись за своє життя та здоров'я. 

Відповідно до норм міжнародного права, вони становлять нову категорію людей – внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Бібліотеки країни вже почали працювати з переселенцями, щоб допомогти їм легше адаптуватися на новому місці. 

Центральна районна бібліотека створила на власному сайті окрему сторінку «Інформація для ВПО (осіб, переміщених в межах країни» Інформація для ВПО (осіб, переміщених в межах країни), яка знаходиться в розділі ЦОГ(цент обслуговування громадян»). На даному ресурсі зібрані матеріали, які стануть в нагоді переселенцям: дорожня карта для людей, переміщених в межах країни для вирішення питань соціального захисту та забезпечення першочергових потреб з інфографікою, контактами державних установ та багато якою іншою корисною інформацію.

Крім  інтернет-ресурсів, бібліотеки району готові надавати переселенцям і свої традиційні послуги: обслуговування книгою, залучення до масових заходів, в разі необхідності - обслуговування на дому, інформування про новини в законодавстві для даної категорії та інші. Дуже  важливо, щоб люди, які через небезпеку були змушені залишити власне житло, відчули підтримку, впевненість, що в нашому районі вони не будуть чужими.




В нашому районі проживають 53 переселенця, серед яких 31 родина, 12 дітей, 3 інваліди. Сьогодні вони розміщені в 16 селах: село Борщі, станція Борщі, Зелений Кут, Соболівка, Станіславка, Чубівка, Гидирим, Новоселівка, Липецьке, Любомирка, Стара Кульна, Олексіївка,  Бочманівка, Оброчне, Вестерничани, Куяльник.

 
На днях завідуюча бібліотекою станції Борщі Трояновська Ганна Михайлівна завітала до нових переселенців села. Спілкуючись з Чепкаленко Тетяною Олексіївною, підприємцем з міста Стаханова Луганської області, її дев’ятирічною донькою Дашею та Александровою Оксаною Володимирівною з дев’ятирічним внуком Даніїлом з міста Первомайськ Луганської області,  Ганна Михайлівна розповіла їм про сучасні можливості сільської бібліотеки та інформаційний ресурс, який стане їм в нагоді, де вони зможуть отримати відповіді на усі свої запитання.  Ганна Михайлівна пообіцяла мешканцям зі Сходу посильну допомогу зі свого боку та наголосила, що двері сільської бібліотеки завжди відкриті для них.
Внутрішніх переселенців обслуговує сьогодні і центральна районна бібліотека. 

Працівники наших бібліотек не тільки підбирають необхідні книги, надають актуальну інформацію,  а й готові завжди підтримати людей, які опинилися у скрутному становищі, душевною розмовою або доброю порадою.

Немає коментарів:

Дописати коментар