понеділок, 23 березня 2015 р.

ЇЇ душа належить людству і епохам



"Видатні українці"


Історія  залишила нам не так багато жіночих імен  у поезії: грецька поетеса Сапфо, Анна Ахматова, Леся Українка… У цей ряд ми з повним правом можемо поставити  Ліну Костенко, 85-річчя якої широко відзначалося в бібліотеках Котовщини. Одним із найцікавіших  та наповнених став День автора в центральній районній бібліотеці під назвою "Я дерево, я сніг, я все, що я люблю, що я люблю…і, може, це і є моя  найвища сутність", який проходив 20 березня
На протязі дня в бібліотеці відбулися різноманітні заходи: презентація книжкової виставки,  колаж відео-презентацій, буктрейлер за творами авторки, літературний портрет та засідання літературного салону "Бестселер".
Поетичне мистецтво Ліни Костенко вражає щирістю вислову, емоційністю слова, що відображає найтонші порухи людської душі. ЇЇ поетичний світ – різнобарвний і багатоликий. Її мистецтво цікаве як молодому, так і зрілому поколінню шанувальників поезії.  



Сьогодні душу поетеси хвилює все – і історичне минуле українського народу, і його сьогодення, і людина з її почуттями, роздумами, духовними цінностями. У літературному портреті «В її віршах історія народу: його щасливі і тривожні дні», представленому працівниками ЦРБ  Поповою  О. В., Лук ’янчук Л. Є., висвітилися основні етапи творчого злету майстрині українського слова.
На засіданні салону "Бестселер"  районні поети та члени літературного об’єднання «Промінь»: Низовцов М.І., Гожа Л. О., Корембліт О. Х., Барсукова В.І., Шиманська Л.Н. висловили своє відношення до Ліни Костенко, зачитавши власні вірші, присвячені улюбленій авторці.
Відео-презентація «Королева української поезії  ХХ століття», буктрейлер на книгу Ліни Костенко «Маруся Чурай» та огляд книжкової виставки "Слова, як сонце, сходили в  мені" спонукали користувачів бібліотеки ще раз взяти до рук книжки з творами поетеси, перечитати знайомі рядки та відкрити нові відтінки її таланту.
В Гоноратській бібліотеці відбулася веб-презентація "Поетична" Ліна Костенко". До бібліотеки завітали учні 7 класу. Особливий інтерес діти проявили до книжкової виставки, присвяченої ювілею поетеси. Бібліотекар Якубовська С. К.  познайомила дітей з цікавими фактами біографічної та творчої діяльності  Ліни Костенко.Салкуцан Карина та Руснак Маша продекламували улюблені вірші поетеси "Мій перший вірш, написаний в окопі" та "Тут обелісків ціла рота".  Завершила зустріч бібліотекар словами Василя Симоненка: "Вона (Ліна Костенко) красива в своєму смутку і сліпучо осяйна в своїй радості".
 
Літературна година "Блакитна троянда поетичного саду України" зібрала шанувальників творчості Ліни Костенко в бібліотеці села Малий Фонтан. Невеличка виставка-портрет та змістовна розповідь завідувачки бібліотекою Дмитрієвої І. П.  про життєвий та творчий шлях поетеси розширив уявлення присутніх про грані поетичного таланту видатної поетеси сучасності.


Літературні вечорниці "Поезія - молодість душі" в Куяльницькій сільській бібліотеці зібрали юних поетів, які роблять перші кроки на поетичний стежині. Замараєва Ганна, Голуб Марина, Беляєва Анастасія, Зігмунд Яна та Козаченко Олена добре знайомі з творчістю Ліни Костенко, яка  спонукає до написання власних віршів. 

Вони натхненно декламували вірші поетеси та власні твори біля книжкової викладки,  презентованої завідувачкою бібліотекою Бойко Т.С.
Усі присутні на заходах покидали бібліотечні заклади з розумінням того, що вірші Лини Костенко є символом української поезії.  В них - наша історія, філософія, наш спосіб мислення, наше минуле і сучасне, яке ніби просвічене рентгеном думки художньої та пристрасної. 

Немає коментарів:

Дописати коментар