четвер, 26 березня 2015 р.

Бібліотекарі першими будуть звітувати онлайн



В Україні Міністерство культури є першою урядовою інституцією, що буде використовувати онлайн-систему звітності для підзвітних організацій.
Програма «Бібліоміст» разом з Міністерством культури України та Національною парламентською бібліотекою України (НПБУ) кілька років активно працювали над створенням електронної системи моніторингу мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР). Розроблення системи було нещодавно завершено. 
З якою метою систему було створено та що таке «ЕСМаР»? «ЕСМаР - програмна система, що буде використовуватися українськими публічними бібліотеками для звітності. Високоякісна й оперативна інформація, зібрана через систему, допоможе урядовим структурам й іншим партнерам визначити пріоритетні напрямки розвитку  галузі та забезпечити життєздатність бібліотечної системи.


З 27 січня 2015 року розпочався  марафон тренінгів з використання електронної системи звітності на рівні областей,  де навчалися представники управлінь культури облдержадміністрацій. Марафон  продовжили обласні тренінгові центри, запросивши на навчання начальників культури райдержадміністрацій, директорів  та методистів  районних та міських ЦБС.
 

24 березня такий тренінг відбувся для представників Котовського, Балтського районів та міст. Приємно, що бібліотечне життя Котовщини небайдуже начальнику культури району Шапран Ользі Михайлівні, яка не випускає можливості бути  в курсі всіх інновацій та проблем бібліотечної галузі.  
 
Директор ЦБС Котовського району Дюгаєва С.М. та заступник директора Бензарь Л.І. вже готові поділитися  одержаними знаннями з 40 бібліотекарями системи. Обласний тренінг для них - це лише початок дистанції, протягом якої усі бібліотекарі нашого району почнуть рухатись вперед та користуватися системою електронної звітності.
Культура на крок випереджає інші відомства в освоюванні онлайн звітності. І дуже хочеться, щоб місцева влада в районі підтримала модернізацію сільських бібліотек і кількість закладів, приєднаних до мережі Інтернет, зростала. Тому що саме сучасні бібліотеки змінюють життя і  навички, які отримують сьогодні бібліотеки, незабаром стануть в пригоді  всій громаді.

Немає коментарів:

Дописати коментар