середу, 16 вересня 2015 р.

Бібліотекарі - на допомогу громаді

 
16 вересня в центральній районній бібліотеці відбувся семінар "Бібліотека традиційна, бібліотека інноваційна: місце і роль в розвитку територіальної громади" для працівників бібліотечної системи Котовського району. 
Одним із головних питань на порядку денному було питання щодо ролі бібліотеки в інформуванні населення з питань децентралізації влади.
 
Що таке децентралізація? Чи потрібна Україні така реформа? Як реформа впливатиме на місцеві громади та забезпечення їх ресурсами? Ці питання залишаються актуальними для багатьох українців по всій країні, тому все, що хвилює сьогодні пересічних мешканців села, є важливим і для бібліотечних закладів, - наголосила директор ЦБС Світлана Дюгаєва. 

Заступник директора Людмила Бензар ознайомила працівників бібліотек  з інтернет-ресурсами "Децентралізація. Зміни заради майбутнього" та "Асоціація міст України", де в доступній формі викладені матеріали про суть реформи, причини необхідності об'єднання громад, бюджетні ресурси, які отримає об'єднана громада, про органи місцевої влади в громаді та захист місцевих жителів, розвінчуються чутки щодо децентралізації та знайомлять з реаліями, що чекають на спроможну громаду.

З не менш цікавим питанням щодо ролі бібліотеки як центру громади виступила завідуюча методико-бібліографічним відділом Віра Фарфурак, яка акцентувала увагу присутніх фахівців на Всеукраїнських акціях, які проходять в публічних бібліотеках України, серед яких патріотична акція по збору книг для воїнів АТО  "Бібліотека українського воїна", конкурс відеороликів "Літературні читання" для творчої молоді району.

Бібліотекар краєзнавчого відділу Надія Балабан ознайомила присутніх з матеріалами місцевого конкурсу на кращу назву міста з обгрунтованою пропозицією, що відображає характерні ознаки місцевості, історії,  традиції рідного краю та ознайомила з літературними досягненнями місцевих поетів. Дипломантом III Міжнародного конкурсу на кращий твір для дітей в рамках  "III Одеського Корнейчуківського фестивалю III" став Михайло Низовцов, а Олександр Корембліт став лауреатом Всеукраїнського конкурсу "Українська мова - мова єднання".

Велику увагу під час семінару було приділено питанням комплектування та збереження бібліотечного фонду. Завідуюча відділом комплектування Тетяна Костенко провела аналіз стану книжкового фонду та облікових каталогів в сільських філіях системи та підкреслила важливість дотримання інструкцій щодо роботи з  бібліотечним фондом та відповідальності за його збереження.

Самою цікавою сторінкою заходу стала презентація новинок сучасної української літератури, яку підготувала бібліотекар абонементу Людмила Поросятковська, зробивши наголос, що бібліотекарям сьогодні, як ніколи, потрібно популяризувати серед широких мас українських авторів XXI  століття, які майстерно володіють українським словом та широко відомі навіть за межами країни.

Семінар був досить насиченим, і питання, що піднімалися, були по-справжньому  актуальними та цікавими для фахівців бібліотечних закладів, що працюють з громадами сіл.

Немає коментарів:

Дописати коментар