вівторок, 13 жовтня 2015 р.

Козацька слава ніколи не загине!



14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, в нашій країні відзначається День українського козацтва та День захисника України. Не випадково для відзначення цих свят обрано День Святої Покрови, яка здавна була покровителькою козаків, захисників нашої країни. Народ завжди ставився до захисників України з повагою і любов'ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності. 
 
12 жовтня в бібліотеці села Розалівка в рамках "Бібліотечного спарингу" бібліотекар села Мардарівка Людмила Шевченко запросила громаду на народознавче свято "Пресвята Богородице, моли Бога про нас...", де презентувала книжкову виставку "Козацький оберіг", провела літературно-музичну композицію "Покрова" за участю старшокласників мардарівської школи на чолі зі шкільним бібліотекарем та продемонструвала відеоролик "Золоті купола козаччини".


9 жовтня бібліотекар селища Борщі Оксана Перебітюк запросила своїх читачів на історичну годину "Козацька слава ніколи не загине", під час якої була проведена вікторина "Козацькі традиції та обряди". 
Діти з цікавістю переглянули і книжкові виставки "Володарі гетьманської булави" та "Козаччина – символ свободи". На виставках експонувалися книги із фонду бібліотеки, які розповідають про історію України, про козацьку епоху, що надзвичайно багата подіями і героями.


Під час заходу відбулась відеопрезентація "Виникнення українського козацтва та Запорізької Січі", з якої присутні дізнались про подвиги славнозвісних гетьманів, які лишили помітний слід в історії: Байду Вишневецького, Петра Сагайдачного, Петра Дорошенка та інших, а також дізналися про те, якими були козаки, де вони жили, що вони їли, на яких музичних інструментах грали, про козацьку термінологію, нагороди, гетьманські атрибути, одяг, зброю того часу, символи козацької влади. 


Історична година до Дня українського козацтва  "Історичні постаті" пройшла і в бібліотеці села Куяльник. Бібліотекарі Тетяна Бойко та Марія Каназірська розповіли дітям про відомих українських козаків, які ввійшли в історію своїми героїчними вчинками, і презентували огляд літератури "Козацькі вожді України".


13 жовтня  у Малофонтанській бібліотеці бібліотекар Ірина Дмитрієва та зав. клубом Ірина Попенко провели історичну вікторину "Гей ви, преславні козаченьки!" та запросили у кіноподорож "Козацька слава". Діти із задоволенням взяли участь у вікторині, продемонструвавши знання з побуту та звичаїв козаків. Відповідачі на запитання вікторини, діти активно користувались книгами по історії козацтва, представленими на виставці, а відеофільм розширив їхнє уявлення про запорізьких козаків, посилив повагу до наших предків. 

 


Такі заходи спрямовані на виховання у дітей та молоді любові до свого народу, відданості своїй Батьківщині, збереження кращих військових традицій та звичаїв та уславлення героїв свого народу.


Немає коментарів:

Дописати коментар