вівторок, 17 листопада 2015 р.

Українська книга на Батьківщині і в світі





15 листопада в центральній районній бібліотеці відбулося чергове засідання літературного салону «Бестселер», провідною темою якого стала   сучасна українська книга. Засідання проходило під загальною назвою «Українська книга на Батьківщині і в світі» та включало в себе декілька  окремих сторінок: «Коронація слова» - шлях молодим  у велику літературу; презентація книжкових виставок «Високе світло імені і слова» та «Лицар українського детективу»; авторська новинка  - презентація конкурсного оповідання «Метаморфозний грабіжник» зі збірника малої детективної прози  «Це ж елементарно, сер… »; сторінка  пам’яті «Співуче слово Олександра Столяренка».

Зустріч пройшла з незмінними членами та учасниками салону Бестселер - поетами районного літературного об’єднання «Промінь». Ведучі заходу бібліотекарі Олена Попова та Людмила Лук’янчук  наголосили присутнім про значення сучасної української літератури, як частини вже сформованого національного багатства   та  української історії, розповіли про її самобутність та різноманітність,


а також зупинилися  на конкурсі романів, кіносценаріїв, пісенної лірики та п'єс " Коронація слова", який став стартовим майданчиком для десятків сучасних українських авторів, що прокладає молодим надійний шлях у велику літературу. Серед них: Люко Дашвар, Марія Матіос, Світлана Забужко, Андрій Кокотюха, Сергій Жадан, Світлана Талан та ін.




На заході були презентовані книжкові виставка «Високе світло імені і слова», присвячена  талановитим   авторам  жіночої прози сучасності   та  книжкова виставка «Лицар українського детективу» до  45-річчя  з дня народження майстра детективного жанру Андрія Кокотюхи.
На зустрічі салону Бестселер відомий в місті Котовську поет Михайло Нізовцов презентував власне оповідання









«Метаморфозний грабіжник», яке увійшло в збірник малої детективної прози, що вийшов у 2015 році під однойменною назвою конкурсу  «Це ж елементарно, сер…» (конкурс короткої детективної прози).


Організатором конкурсу виступила ГО «Агенція культурного розвитку». Збірка зібрала в себе як кращі короткі детективні оповідання самобутніх  авторів з міста в рубриці «Асфальт», так і авторів з невеличких сіл в рубриці «Рілля», які розкривають злочини, попереджають їх, або раптово потрапляють у самісінький центр захопливих подій. За словами Андрія Кокотюхи ця збірка "... не бездоганне, проте - свого роду унікальне видання, котре цілковито відповідає сучасним європейським підходам до популяризації жанрової літератури та водночас репрезентує перспективу й потенціал вітчизняного детективу. Тут, як і скрізь в Україні, все тільки починається".








Дуже приємно, що поряд з творами метра українського детективу Андрія Кокотюхи та переможця конкурсу «Коронація слова» Богдана Коломійчука до збірника потрапило  оповідання і нашого земляка.



В цей день поети з великою теплотою згадали нашого покійного земляка - Олександра Столяренка, який багато років пропрацював в газеті «Котовські вісті» і якому 10 листопада виповнилося б 80 років. Він - один з яскравих україномовних поетів краю. Столяренко писав вірші  про війну і рідне місто, про хліб насущний і природу, про кохання до рідної України. 




Багато його віршів  були покладені на музику місцевим композитором В.Чеботарем та стали улюбленими  піснями Котовщини: «Котовчанка», «Стежка життя», «Що я мушу діяти» та інші. Місцева поетеса Людмила Шиманська нагадала присутнім кращі твори поета та запропонувала підхопити поетичну естафету іншим учасникам заходу.









В пам’ять про поета присутнім гостям була запропонована  невеличка книжкова викладка «Лиш слово співуче вічно…».  
Довго в стінах бібліотеки звучала рідна українська мова, поетичні рядки улюблених земляків та панувала незабутня атмосфера Українського слова, Української літератури, Української книги, що набуває великої популярності у світі.


Немає коментарів:

Дописати коментар