четвер, 26 листопада 2015 р.

Схиліться! Свічку запаліть, хто у молитві, хто - у серці…



 
 В останню суботу листопада  кожного року вся Україна в скорботі та жалю відзначає одну з найболючіших сторінок своєї історії - початок  страшного Голодомору, що привів до непоправних людських втрат… 
В цьому році до цієї печальної дати Котовська районна бібліотека приурочила вечір скорботи «На колінах стою перед вами, сповідаю жалобу свою..», на який запросили студентів-першокурсників місцевого медичного училища. 



В ході заходу студентам було презентовано дві виставки: книжкову виставку «Три колоски, закуті дротом», яку підготували працівники відділу обслуговування читачів, та документальну виставку-панораму, розгорнуту в краєзнавчому відділі,  «Ці трагічні тридцять…чорні».




Бібліотекарі Людмила Поросятковська  та Надія Балабан  розповіли  присутнім про причини виникнення Голодомору на Україні, познайомили зі спогадами  наших земляків-очевидців тих страшних подій, презентували кращі роботи з районної виставки дитячих малюнків. 




Вечір скорботи продовжила бібліотекар Інна Вербицька, яка запропонувала студентам слайд-презентацію «Схиліться! Свічку запаліть, хто у  молитві, хто - у серці…»



Юнаки та дівчата були приголомшені страшною статистикою, вражаючими кадрами фотографій тих подій і, схиливши голови в скорботі, вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих від голоду в 1932-33роках… 


На закінчення заходу була запалена свіча пам'яті, а всім присутнім запропоновані бутерброди з чорного хліба, як помин душі всіх, хто загинув від голоду в ті далекі, страшні роки. 



 Хоч ми і живемо в інший час і не причетні до тих страшних подій, але ми повинні знати історію нашого народу і ніколи не забувати про голодомор на Україні, щоб знову не повторилось це жахіття.




В цей же день  в бібліотеці села Куяльник пройшла година скорботи "Голодомор - вічна пам'ять для нащадків", де ведучі заходу розповіли про штучний голодомор  в Україні та запропонували переглянули відеопрезентацію про жертв Голодомору.  



Бібліотекарями була оформлена і презентована книжкова виставка "Голодомор Україна не забуде", присутні ознайомилися з виставковою літературою та запалили свічки пам'яті.






Біля пам'ятного знаку жертвам голодомору зібралися мешканці села Новоселівка. Зав. бібліотекою Олена Швець та зав. клубом Валентина Мойсенець запросили односельців на годину-спомин «Пам'ять нащадків не заросте  бур'янами». Пам'ять всіх померлих вшанували хвилиною мовчання. До підніжжя пам’ятного знаку поклали квіти та  запалили поминальні свічки.


В бібліотеці села Гидирим відбулась презентація книжкової виставки "Засвіти скорботну свічку пам'яті святої".




28 листопада в селі Борщі  до пам’ятного хреста жертвам голодомору 1932-1933 років односельцями були покладені квіти та вшановані всі загиблі односельчани хвилиною мовчання...

Пам'ять поміж крихтами днів календаря палає вогником.   В бібліотеках району продовжуються заходи до дня пам’яті жертв голодомору. Ми з болем говоримо сьогодні про генофонд Українського  народу,  непоправно підірваний голодомором 1933 року...



Хвилина мовчання сльозою горить,
Пронизує струмом немов би ця мить,
Щипає за душу, бере за живе
І дзвоном тривожним у серці гуде.










                                                                         


Немає коментарів:

Дописати коментар