пʼятницю, 6 листопада 2015 р.

На бібліотечному майданчику - з любов'ю до України

 Бібліотечний спаринг



Ось і добігло кінця тепле та сонячне "бабине літо", що зігрівало та радувало Котовську землю. Водночас добіг до кінця і районний бібліотечний огляд-конкурс "Бібліотечний спаринг: бібліотеки-ювіляри на професійному майданчику-2015". Закрити конкурс випало бібліотекам-ювілярам села Куяльник та села Новоселівка.

Бібліотекарі підготували різні за сценарієм, формою та  змістовною наповненістю конкурсні масові заходи, але їх об'єднала одна спільна  тема - Україна.
"Я люблю Україну!" - таку назву мала народознавча година, підготовлена бібліотекарями села Куяльник для юнаків та дівчат села Новоселівка.  3 листопада куяльницькі бібліотекарі, чий заклад святкує в цьому році своє 70-річчя, завітали до Новоселівки.



З самого початку заходу увагою юнацтва заволоділа завідувачка куяльницькою бібліотекою Тетяна Бойко, яка провела презентацію книжкової виставки "Україно моя, ти одна, як життя". 
 
Естафету дійства підхопила бібліотекар Марія Каназірська, запросивши старшокласників стати учасниками літературного конкурсу "Україна єднає усіх". 
Справжнє пожвавлення та щиру зацікавленість молоді викликали конкурс "Люстерко" - "Що я зробив би, якби став президентом?" та гра-пантоміма "Відгадай слово". А скільки народних пісень, які розпочинаються на "Ой...", пригадали присутні!


Не залишилися поза увагою і збагатили новими знаннями і конкурси, присвячені народним символам нашої країни: українській хаті, рушникові, калині. Навіть члени журі вперше почули деякі  назви різних за призначенням  українських рушників: утирач, покутник, божник, стирок, сповивач...



Справжнім українським "смаколиком" - канапками із чорного хліба з салом - пригощалися усі присутні, коли мова зайшла про сало - продукт, без якого немислима українська кухня. А потім всі, без винятку, пригадали 7 овочів, з яких готується український борщ.



Під час конкурсної програми кожен юнак або дівчина побували в ролі переможця, тому невеличкі призи дісталися усім присутнім, а на згадку про захід залишилося спільне фото.



А 5 листопада завідувачка бібліотекою села Новоселівка Олена Швець відвідала село Куяльник та запросила школярів місцевої школи стати учасниками мовного калейдоскопу "Мова наша калинова".

Акцентувавши увагу, що бібліотеці виповнилось в цьому році 65 років, бібліотекарка, як і її спаринг-партнер, відкрила захід презентацією  книжкової виставки "Мово моя українська, батьківська, материнська" та познайомила старшокласників з перлинами української прози та лірики, з найціннішими довідниками та словниками української мови.


А далі залучила молодь до цікавої конкурсної програми. У конкурсі "Скоромовка" учні змагалися в умінні читати українські скоромовки, конкурс "Перекладач" нагадав, як мовні звороти треба вживати при перекладанні з російської мови на українську.




У конкурсі "Швидкісний експрес" - дві команди змагалися, хто більше дасть правильних відповідей на питання зі шкільного курсу української мови.




Але найбільше сподобався всім конкурс "Відгадай предмет у чорній скриньці", з яким успішно справились обидві команди. Всі учасники конкурсної програми отримали заохочувальні призи.

Дуже приємно, що обидва конкурсні заходи перетворилися в яскраві та видовищні дійства. Поєднані однією українською тематикою, оздоблені українським колоритом:  учасниці були одягнені в національне українське вбрання, стіл прикрашав хліб-сіль на вишитому рушникові, книжкові шафи - кетяги калини та пшеничне колосся.


До участі в заходах з обох сторін були запрошені читачі - гарні дівчата у вишитих сорочках та різнокольорових віночках,  які майстерно декламували вірші та співали українські пісні. Словом, і остання пара учасників "Бібліотечного спарингу" довела свою досвідченість та професійність.



Конкурсні "двобої" закінчилися,  попереду на журі чекає нелегкий вибір у визначенні переможця, а методичний відділ - "робота над помилками" учасників. В любому випадку для бібліотекарів-конкурсантів  це - ще один крок до підвищення майстерності у оволодінні професією.

Немає коментарів:

Дописати коментар