понеділок, 9 листопада 2015 р.

Язиків у нас багато, МОВА - одна!



Найбільше й найдорожче добро в кожного народу, - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє, і свої сподівання, розум, досвід, почування.
В Україні сьогодні, 9 листопада 2015 року, в день пам'яті Преподобного Нестора Літописця відзначають День української писемності та мови. Свято встановив Президент України Леонід Кучма (указ № 1241/97 від 6 листопада 1997 г.). 
Нестор Літописець є творцем перших зразків давньоруської житійної літератури, а також давньоруських літописних зведень - "Повісті временних літ", яка має фундаментальне значення для слов'янської культури. Дослідники вважають, що саме з нього і починається письмова українська мова.
У День української писемності та мови традиційно покладають квіти до пам'ятника Нестору Літописцеві, відзначають кращих популяризаторів українського слова, стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щорічно долучаються понад 5 млн учасників з 20 країн світу. Крім того, традиційно проходить радіодиктант національної єдності. В цей день всі бажаючі можуть продемонструвати свою єдність з тими, хто любить і шанує українське слово,  взявши участь в  тематичних заходах в школах, бібліотеках, закладах культури. 
5 листопада в бібліотеці-філії № 37 станції Борщі відбулася літературно-мистецька година "Рідна мова колискова" з нагоди Дня української писемності та мови. До свята була організована книжкова виставка "Мова - душа народу", яка діятиме на протязі тижня і ставить перед собою мету - донести до всіх українців красу української мови, показати її багатство, виховувати любов до рідного слова і до рідної землі.
Юні шанувальники українського слова Борщівської ЗОШ № 2 прийняли участь у голосних  літературних читаннях "Розквітай же рідне слово", переглянули відеоролик "Язиків у нас багато, Мова - одна", ознайомилися з книжковою виставкою.

Цього ж дня у Малофонтанській бібліотеці,  до Дня української письменності та мови, бібліотекар Дмитрієва І.П. спільно з заучем Малофонтанської школи  Грозою А.В. провели свято "Українська мова - мова барвінкова".  На заході були присутні як учні Малофонтанської школи, так і дорослі читачі бібліотеки.

Коли слово справжнє, щире, то воно незбагненне диво, яким можна насолоджуватися, захоплюватися. Саме про це йшлося у літературної вікторині "Мови рідної краса", яку підготувала вчитель і бібліотекар. Напевно, надовго запам'ятають учні конкурс юних мовознавців, конкурс юних поетів, конкурс "Найуважніший", цікаво пройшла і літературна розминка. Кіріца Н., учениця 7 класу, розказала вірші про українську мову. 




В цей же день на святі "Українська мова - мова барвінкова" бібліотекар презентувала книжкову виставку "Плекатимеш мову - цвістимуть слова"Організатори свята старалися, аби всіма барвами засяяло рідне слово. 






9 листопада до Дня  української писемності та мови в бібліотеці  села Куяльник була оформлена і проведена презентація книжкової виставки "Мова - скарб народу". Ознайомилися з представленою літературою, та взяли для користування діти різного віку 





В Бочманівській бібліотеці працівники бібліотеки та Будинку культури провели свято української письменності та мови "Звучи рідна мово як музика душі".





В центральній бібліотеці села Липецьке пройшла презентація книжкової виставки "Рідна мова- це ніжний цвіт" та поетичний струмок "Мови чарівний голос". В поетичній естафеті прийняли участь самі маленькі читачі бібліотеки - другокласники, які продекламували улюблені вірші українською мовою.



Заходи, які пройшли в бібліотеках Котовського району до Дня української писемності та мови відрізнялися розмаїттям форм: літературні вікторини  "Перлина мудрості народу" в селах  Липецьке 1 частина та Коси, година поезії "Мова ця велична і свята" в селі Стара Кульна та "Мов джерельна вода, рідна мова" в селах Вишневе та Чапаєво, літературне свято "Дзвени струмочком, рідна мова" в селі Муроване, веб-презентація "Слово рідне - ти мені від Бога, ти - мого народу оберіг" в центральній районній бібліотеці, віртуальна мандрівка "Причасти мене розмовою - українською мовою" на станції Борщі.

Немає коментарів:

Дописати коментар