понеділок, 28 грудня 2015 р.

Навчаємось медіаграмотності в бібліотеці


В тренінговому центрі, обладнаному  на базі читацької зали ЦРБ,  11 та 24 грудня пройшли тренінги  «Практична медіаграмотність» в межах «Проекту Програма медіаграмотності для громадян», що працює  у 14 областях України та виконується за підтримки Міністерства закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади (DFATD Canada), у партнерстві трьох організацій: Академія української преси, StopFake та IREX. 



Мета даного проекту – дати базові знання у сфері медіа,  надати базові інструменти для перевірки інформації та критичного мислення, навчити громадян не підпадати під вплив пропаганди..



Професія бібліотекаря сьогодні, як ніколи, зобов'язує бути медійно грамотним та вміти відповідати викликам сучасності. І хоча в ці дні в бібліотеці триває напружена робота по плануванню та прийому річних звітів,  бібліотекарі не тільки знайшли час розширити свої власні знання (див.  Крок бібліотекарів до медіаграмотності), а й поділитися цими знаннями з громадою, бо вмотивованість - кращий інструмент та гарний стимул для подолання будь-яких перешкод. 




Отримавши відповідний сертифікат та пакет тренера, молоді працівники старанно та наполегливо стали готуватися до власних тренінгів.



Бібліотекарі  Інтернет-центру Інна Вербицька та Ольга Волкунович організували тренінги для двох груп: спеціалістів відділу культури і бібліотекарів методичних центрів (тренінг відбувся 11 грудня) та студентів з-го курсу професійного технічного ліцею (24грудня).




Тренінги тривали майже по три години з перервою на кофе-брейк. На обох тренінгах розглядались такі теми: «Інформація та мас-медіа», «Маніпуляція та боротьба», «Мова ворожнечі»,«Як розпізнати фейк. Практичні інструменти".


Учасники тренінгів узнали: як працюють медіа? Які є види маніпуляції та пропаганди? Якими базовими інструментами та маркерами користуватись, щоб перевірити інформацію на правдивість?





Юнаки - учасники 2-го тренінгу - познайомилися  з найбільш розповсюдженими видами фейків в медіа та соціальних мережах та навчилися практичним інструментам, щодо розпізнання  фото та відеофейків.



Жвавий інтерес, зацікавленість, злагоджена атмосфера в роботі, взаємовиручка тренерів, активне обговорення та невимушене спілкування, свідчать про те, що тема тренінгів дуже актуальна для сьогодення,  і нашим тренерам вдалося передати необхідну інформацію і знання учасникам обох груп.


Інформаційну компанію для підвищення медіаграмотності населення тренери ЦРБ планують проводити й надалі, у тому числі для колег з міста та району. Вже на перший квартал 2016 року методисти запланували тренінг з бібліотекарями сіл району «Практична медіаграмотність для бібліотекарів»;

планується провести кілька тренінгів і з юнацькими групами, які весь свій вільний час перебувають в соцмережах і систематично підпадають під вплив фейкової інформації; цікавою здається молодим тренерам і робота  з людьми пенсійного віку, медіополе яких формується під впливом тільки телебачення і преси.



За умов розбудови потужного електронного інформаційного простору бібліотекарям просто необхідно не тільки самим володіти основами медіаграмотністі, а й ділитися своїми знаннями з громадою, для підвищення обізнаності громадян в питаннях протидії пропаганді та маніпуляціям.






Немає коментарів:

Дописати коментар