четвер, 10 грудня 2015 р.

Тиждень права в бібліотеках Котовського району



 

В ці дні в бібліотеках нашого району проходять заходи в рамках Тижня права, тому що одне з головних завдань  бібліотек сьогодні - надати кожному користувачеві основи правових знань, виховати у дітей пошану  до законів України, навчити їх користуватися своїми правами.
 




8 грудня в  бібліотеці  станції Борщі відбувся комплекс заходів з учнями 8 - 11 класів Борщівської ЗОШ № 2, який включав правовий діалог "Ти гідно мусиш жити", підготовлений  спеціалістом КРЦСССМД Олександром Скуділо, та правовий брейн-рінг "У полі PRAVOЗНАВЦІВ",  проведений завідуючою бібліотекою Ганною Трояновською.



У брейн-рингу брали участь дві команди - "Адвокати" і "Правознавці". Уважно слідкували та вболівали за учасниками вчителі Леся Лукомська та Ольга Французан. Відрадно, що у ході гри молодь показала свою ерудованість, компетентність у питаннях законодавства і права.


Цього ж дня в Новоселівській сільській бібліотеці пройшов урок правознавства «Злочин неповнолітніх карається законом». Завідуюча бібліотекою Олена Швець розповіла учням про кримінальну відповідальність за правопорушення. Учасники заходу розглянули види адміністративних правопорушень неповнолітніх, обговорили причини підліткової злочинності. 

Бібліотекар змоделювала ситуації згідно із запропонованим текстом, а учні запропонували кілька варіантів фіналу тої чи іншої ситуації.

В кінці зустрічі бібліотекар провела бліцопитування «Чи знаєте ви?» і переглянули літературу, до якої можна звернутися з питань правознавства.

Правовий марафон підхопила і бібліотека села Стара Кульна. До бібліотеки зійшлися учні 7-9 класів, до уваги яких був запропонований огляд тематичної викладки "Ми і наші права" та вікторина для знавців права "Як ти знаєш свої права?". В ході зустрічі були підняті питання про права дитини в сім'ї і розглянуті життєві ситуації на прикладі односельців, в родинах яких ущемляються права дітей. Для таких дітей дуже важлива підтримка своїх однолітків та небайдужих дорослих.



Обговорення теми насильства в сім'ї відбулось і в бібліотеці села Куяльник. Учасникам заходу було запропоновано переглянути відеоматеріал "Насильство в сім'ї порушує права". Урок  допоміг  молоді аргументувати свої відповіді та закріпити знання по захисту своїх прав.



Днем раніше на правову годину «Знай свої права та обов’язки» до бібліотеки асела Малий Фонтан завітали і діти, і дорослі. Бібліотекар Ірина Дмитрієва та учасники заходу розглянули деякі положення розділу Конституції України, обговорили, для чого потрібен шкільний Статут, правила дорожнього руху та правила поведінки в громадських місцях.


Під час заходу діти отримали «домашнє завдання» - подумати, для чого в суспільному житті і навчальних закладах існують закони, правила, дисципліна. Увінчала захід презентація книжкової виставки "Наш закон -  наша сила".


Ще один правовий захід пройшов в цей день і в бібліотеці селища Борщі,  де підлітки зібралися на калейдоскоп права під назвою "Діти в правовій державі". Бібліотекар Оксана Перебітюк провела для присутніх огляд книжкової виставки "Правила та закони в твоєму житті" і запропонувала учасникам обговорити питання про права та обов'язки дітей в Україні, про права на опіку і піклування, на достатній життєвий рівень, на освіту та медичне обслуговування тощо. 


Діти з зацікавленістю переглянули відеоролик з правової тематики та прийняли активну участь у вікторині "Чи знаєте ви?"
Заходи які пройшли в бібліотеках системи, спрямовані на підвищення загального рівня правової культури, поширення інформації з реалізації і захисту прав людини, запобігання проявам асоціальної поведінки в молодіжному середовищі.


Немає коментарів:

Дописати коментар