середу, 9 грудня 2015 р.

Право на здоров'я






В грудні в рамках Тижня права, який проходить з 7 по 12 грудня, в бібліотеках району відбуваються тематичні заходи, правові години, зустрічі з юристами,  презентації книжкових виставок правового змісту та видань про права людини.


грудня в центральній районній бібліотеці в рамках правового тижня пройшла акція «Я обираю життя». В акції прийняли участь студенти 2-го курсу медичного училища - фельдшера та медичні сестри. Метою заходу  було  нагадати, що право на здорове життя може бути затьмарене шкідливими звичками, які ведуть не тільки до втрати життєвих цінностей і здоровя, а ще й переслідуються законом і можуть привести до адміністративної і кримінальної відповідальності.

Протягом  усього заходу студенти уважно слухали ведучих Олену Попову та Людмилу Лукянчук. Бібліотекарі не тільки знайомили присутніх з історією виникнення тих чи інших шкідливих звичок, а й наводили жахливу статистику чисельності людей, що попали під  вплив цих речей.

 На сьогоднішній день в Україні щорічно помирає сорок тисяч  чоловік від алкогольної залежності, 40 процентів дітей пристрастилися до випивки, а за причиною п’янства матерів фіксується біля 30 процентів випадків патології новонароджених;  



1 цигарка скорочує життя на 15 хвилин, а той, що курить 4 роки поспіль втрачає 1 рік життя; зареєстровано 75 тисяч наркозалежних, але, за думкою фахівців, на кожного зареєстрованого приходиться 50 незареєстрованих. За статистичними даними більше за всіх потерпає Одеська область. На кожні 10 тисяч людей приходиться 6 наркозалежних.

Щоб переконати аудиторію, що ці звички є далеко не  нешкідливими речами, а тягнуть за собою низку правопорушень і покарань,  на зустріч зі студентами завітали адвокат Котовської юридичної консультації, депутат районної ради Андрій Бондар та старший оперуповноважений Котовського відділу поліції, майор Олеся Сухарська.

Андрій Бондар розповів про адміністративну та кримінальну відповідальність за  зловживання шкідливими речами, зупинився на правовій літературі та зачитав статті з кримінального та адміністративного кодексів, закріпивши свою доповідь реальними прикладами з власної практики.

На прикладах із життєвої практики про долю молодих людей нашого міста, які були заарештовані та притягнуті до відповідальності,   розпочала зустріч зі студентами і майор поліції Олеся Сухарська. Вона активно вступила в розмову з молоддю і не тільки аргументовано відповідала на всі запитання аудиторії, а й зуміла за короткий час надати урок ввічливості та розповісти за адміністративну відповідальність, яку можна понести, навіть, на перший погляд, з невинного жарту.


Для студентів фахівцями бібліотеки була презентована книжкова виставка «Зупинись: небезпечно!», де була представлена не тільки правова література, а й література відомих класиків та сучасних авторів, яка розповідає про покалічені долі людей, що не зуміли вчасно зупинитися і перешли межі закону: Федор Достоєвський «Преступление и наказание»,  Михайло Булгаков «Багровий остров», Ренато Баретич «Восьмий повірений», Світлана Талан «Зеленый подъезд» та інші.


На протязі акції студенти переглянули тематичні відеоролики, які привернули неабияку увагу до проблеми здорового способу  життя  та ще  більше посилили враження від почутої інформації.

Ведучі, щоб трохи розрадити  тяжку атмосферу заходу, запропонували юнакам та дівчатам  подивитись на дану тему з позиції гумору та прийняли участь у поетичному гумористичному марафоні «З гумором про сумне».


В ході жеребкування студенти витягнули  невеличкі гумористичні вірші про згадані вище лиха: алкоголізм, куріння, наркотики та продекламували їх друзям.

Дивлячись на реакцію залу, було зрозуміло, що  в кумедних ситуаціях, піднятих у віршах, юнаки та дівчата впізнавали інколи і себе, і своїх друзів, і знайомих.




Завершився захід невеликим флешмобом «Мої права - моє життя», під час якого юнаки та дівчата продемонстрували плакати  проти шкідливих звичок та склали яскраву «Квітку здоров’я».
Бібліотекарі впевнені, що такі заходи можуть змінити сумну реальність і разом вибороти здорове майбутнє нашої нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар