вівторок, 23 лютого 2016 р.

Мова - скарб народу

"Найбільше і найдорожче добро кожного народу - це його мова,
ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця,
в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання,
       і розум, і досвід, і почування."              
Панас Мирний






Міжнародний день рідної мови надзвичайно важлива подія у житті кожного свідомого українця. Змалечку виховуючи справжню людину, кожен із нас повинен перед усім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб - МОВА.

В бібліотеках району в ці дні проходять свята МОВИ. Для учнів  5 - 8 класів Борщівської школи - інтернат та учнів Борщівської НВК № 2 в бібліотеці ст. Борщі був проведений мовний колаж "Мова - це духовна святиня народу", на якому діти дізналися про розвиток мови, як культурного надбання нашої країни.

Бібліотекар Ганна Троянівська підготувала цікаву викладку літератури "Мова кожного народу неповторна і своя..." та провела  огляд – презентацію представлених книг. Розповідь  про нелегкий шлях рідної мови,  її історичну долю хвилювала присутніх.  Діти активно включилися в хід заходу: читали вірші про рідну мову,  змагалися у мовознавчому марафоні, що включав в себе  вікторини, прислів'я, загадки.

У Малофонтанській бібліотеці, до міжнародного Дня рідної мови, для учнів Малофонтанської школи бібліотекар Ірина Дмитрієва провела вікторину "Скарби рідної мови". Дітей було поділено на дві команди "Мовознавці" і  "Словограйці". Вікторина пройшла з декількох турів, а саме: "Народ скаже, як зав'яже",  "Мовне асорті", "Скажи без затримки", "Словникар", "Всезнайко", "Відгадайко". Поки жюрі підчитувала бали, діти відгадували мовні загадки-шаради та загадки-жарти. У вікторині перемогла команда "Мовознавці". 
Бібліотекар презентувала книжкову виставку "У рідній мові - цілий світ". Діти з цікавістю перегортали сторінки  книжок української мови, які їм дуже сподобалися, шукаючи для себе щось повчальне.Закінчився захід солодким столом, на якому діти обговорювали захід, де вони мали можливість доторкнутися до краси української мови, удосконалити свої знання та навички з українського мовлення, відчути свою приналежність до людей, які поважають рідну мову, милуються нею та плекають її.

Бібліотекарі Куяльницької сільської бібліотеки Тетяна Бойко та Марія Каназірська взяли участь у шкільному святі до Дня рідної мови "Мова - скарб народу". Вони підготували та презентували для учнів 5-11 класів розгорнуту книжкову виставку "Мова- джерельна криниця" та познайомили з книжковими новинками, присвяченими українській мові, що нещодавно надійшли до фонду бібліотеки. 

Яскравим заходом до Дня рідної мови стала і презентація книжкової виставки "Ой, яка чудова, українська мова", проведена для школярів села Мардарівка сільським бібліотекарем Людмилою Шевченко.
Рідною прийнято вважати мову нації. мову предків, яка пов'язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями і наші діти з любовю зберігають та використовують це надбання.

Немає коментарів:

Дописати коментар