середа, 24 лютого 2016 р.

В її імені - барви України


Люди, як зорі, полишають свій слід у свідомості майбутніх поколінь, особливо люди талановиті. Мовби крізь серпанок легендарності проступає до нас образ поетеси Лесі Українки, образ ніжний і чистий, інколи – веселий, частіше – в задумі чи смутку. Кожним словом, променем думки, кожним болем своїм живе вона в  душі нашого народу.


До 145-ої річниці від дня народження Лесі Українки в бібліотеках системи пройшла низка заходів. Одним з найбільш змістовних став захід в центральній районній бібліотеці - День автора «Твоя зоря цвіте над рідним краєм», який відбувся 21 лютого. Людмила Лук’янчук та Олена Попова запропонували учасникам заходу літературно-музичну композицію «Я житиму сльозою серед співів».



На День автора зійшлися  поети нашого краю, члени літературного об’єднання «Промінь» та  активні учасники літературного салону «Бестселер». В ході заходу вони не тільки приймали участь у літературній вікторині з життя та творчості поетеси, а й  прочитали власні  вірші, присвячені рідній мові, та Лесі Українці.



Родзинкою заходу стало виконання мелодій українських народних пісень на сопілці постійним учасником салону «Бестселер», поетом з села Любомирка Степаном Черноволюком.


Творчі люди завжди з цікавістю відносяться до нової літератури, тому презентація книжкової виставки «Якби я була зіркою в небі» та запропонований буктрейлер на  драму «Лісова пісня», яка вважається  перлиною творчості Лесі Українки, викликали жвавий інтерес публіки. Письменники роздивлялися нові видання та жваво обговорювали представлені книжки.
Познайомитись з творчою елітою району завітали голова Котовської райдержадміністрації Едуард Доценко та заступник голови Тетяна Костюк. Вони вислухали побажання поетів про створення краєзнавчої поетичної збірки та дізнались, що ознайомитись з творчістю місцевих поетів можливо не тільки в бібліотеці, а й на сторінках бібліотечного інтернет-ресурсу - сайту ЦБС Котовського району у розділі "Краєзнавчий гід. Літературна Котовщина. Поети Котовщини", побажали всім творчого натхнення та нових поетичних здобутків.


З нагоди річниці Лесі Українки в  бібліотеці селища Борщі відбулася презентація книжкової виставки "Поетеса зламу століть". Бібліотекар Оксана Перебітюк ознайомила дітей з творами поетеси, які знаходяться у бібліотеці. Під час огляду книжкової виставки діти дізналися цікаві факти з біографії Лесі Українки, її життєвого та творчого шляху. Активну участь присутні прийняли в обговорені п'єси "Лісова пісня".


25 лютого в приміщені Гоноратської бібліотеки було представлено літературний портет: " Мрії зламане крило." Бібліотекар Світлана Якубовська розповіла присутнім  про цікаві факти з життя поетеси, про її хист не лише до  слова, а й до малювання, вишивки, музики, плетенню з бісеру. Леся знала сім мов, цікавилась етнографією. Бібліотекар наголосила, що головним для письменниці було кохання, яке надихало на пронизливі рядки її поезій.


Літературна година під назвою "Леся Українка - світоч української поезії" пройшла в Любомирській сільській бібліотеці.
В бібліотеці села Борщі літературна година мала назву "Хотіла б я піснею стати", під час якої пройшов огляд книжкової виставки "В її імені - барви України".

 

Під такою ж назвою в бібліотеці села Малий Фонтан пройшла літературно-музична композиція та літературна гра для дітей "З якого вірша ці рядки?". Завідувачка бібліотекою Ірина Дмитрієва та завідувачка клубом Ірина Попенко розповіли дітям про життєвий та творчий шлях Лесі Українки, а діти продекламували улюблені вірші.
В бібліотеці станції Борщі для учнів шкільних закладів відбувся літературний вечір, присвячений творчості Лесі Українки, "Поетичний вінок - Лесі". Діти в цей день познайомилися з творчістю великої поетеси.  Під музичне супроводження учні читали вірші української поетеси. Ганна Михайлівна  запросила учасників заходу взяти твори Лесі Українки додому, щоб наодинці пройтися життєвим шляхом поетеси, насолодитися ліризмом та мелодійністю її поезій.


А з 25 лютого в районі стартує присвячена Лесі Українці виставка-коло "Якби я була зіркою в небі...", підготовлена та оформлена бібліотекарями центральної районної бібліотеки. За рік  з виставкою ознайомиться громада десяти сіл району, тому що слово славетної доньки українського народу і сьогодні дзвенить, лунає і хвилює душі.



Немає коментарів:

Дописати коментар