понеділок, 29 лютого 2016 р.

Яскраві барви конкурсу українського слова



28 лютого в районному Центрі культури та дозвілля був проведений районний відбірковий тур обласного фестивалю літературно-музичних композицій, моновистав та читців "Співець українського слова", до проведення якого активно долучилась центральна районна дитяча бібліотека. 


Працівниками бібліотеки була організована яскрава книжкова виставка-інсталяція "Великі люди великого народу", присвячена 202-ій річниці Тараса Григоровича Шевченка та 145-річчю з дня народження Лесі Українки.  Два крила виставки ніби символізували два крила величної української літератури - патріотичного та ліричного розмаху.

Ляльки, що прикрашали виставку, стали прообразами Лесі Українки  та маленького Тараса. Виставкові розділи "Вічне слово Кобзаря" та "Співоча душа України" зібрали найкращі твори письменників, які є в наявності в фонді бібліотеки. Стилізована в українському стилі, з кетягами калини, з народною вишивкою, рушниками-оберегами виставка не залишилась поза увагою учасників  і гостей конкурсу і стала гідним доповненням фестивалю.




Презентацію виставки та цікаву літературну вікторину на знання творів Тараса Шевченка та Лесі Українки запропонувала до уваги учасників завідувачка районною дитячою бібліотекою Тетяна Токаренко,








а методист по роботі з дітьми Олена Зінченко продемонструвала захопливий відео-ряд про життєвий та творчий шлях улюблених поетів, познайомила з пам'ятниками, що прославляють українських геніїв в усьому світі.


На Котовщині встановлено три  пам'ятні стели Тарасові Шевченку. Біля однієї з них, на проспекті Шевченка урочисто розпочався  районний захід.


Відкрила захід заступник голови Котовської райдержадміністрації Тетяна Костюк. Після покладання квітів до підніжжя пам'ятника в небо здійнялися  десятки жовто-блакитних повітряних кульок з мріями учасників фестивалю.






Конкурсанти - двадцять вісім юних учасників з району - вражали своїм талантом, артистично втіллюючись в образ обраного літературного твору настільки, що іноді у присутніх в залі котилася сльоза, калатало серце. 



Члени авторитетного журі у складі начальника відділу культури райдержадміністрації Ольги Шапран, директора ЦБС Світлани Дюгаєвої, головного спеціаліста відділу культури Інни Ардельської, 



в.о. заступника директора РЦКД Валентини Ломановської професійно підійшло до оцінки конкурсантів, оцінюючи і вибір тексту твору, і вибір речових норм, і глибину проникнення в образну систему, і артистизм виконання. 

Учасники були настільки добре підготовлені, що було тяжко обрати абсолютних переможців. Тому дипломи 1-го ступеню отримали двоє учасників: Світлана Тудовші (с.Олексіївка) та дует Ірина Квятковська  і Мирослава Мараренко (с.Борщі); 2-го ступеню також двоє учасників - Валерій Яворський (с.Климентове) та Любов Кашпарська ( с.Гидерим); диплом  3-го ступеню дістався Анастасії Карпенко з села Нестоїта.


Дорослі глядачі та гості фестивалю були вражені високим патріотизмом  юних читців, чиї серця, помисли та душі сповнені щирою любов'ю до Батьківщини та прагнуть змін.  А Тарас Шевченко і Леся Українка по праву займають почесне місце  не тільки в їхньому репертуарі як великі поети,  а й як люди, що безмежно любили життя і рідну країну. 

Немає коментарів:

Дописати коментар