середу, 22 червня 2016 р.

Схиливши голови в скорботі...


Пам'ять людська! Через велетенський швидкоплин десятиліть прориваються до тебе спогади  - миттєвості найстрашнішої, найжорстокішої в історії нашого народу війни. Війни не на життя, а на смерть...
22 червня в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.  І в маленьких, і в великих селах нашого району біля братських могил в цей день проходять мітинги-реквієми, години-спомини, години вшанування та молебні по загиблим.


В селі Липецьке, одному  з найбільш постраждалих у роки війни, із 1300 воїнів, які пішли на фронт захищати свою землю, 662 не повернулися до рідної домівки. Золотими літерами викарбувані їхні імена на мармурі братської могили, біля якої зібралась уся громада, щоб віддати данину пам'яті своїм співвітчизникам, що загинули у роки війни.  




 


На урочистому мітингу були присутні делегації від районної адміністрації, працівників культури, освітян.  Відкрила мітинг голова Липецької сільської ради Раїса Тинкован, представивши присутнього на заході єдиного в селі ветерана війни  Івана Пилиповича Догу, живого свідка тих страшних подій. 

Голова районної Спілки ветеранів Тимофій Семенович Царан відзначив, що на сьогоднішній день в районі проживає тільки 23 ветерани, які потребують постійної уваги та турботи, і що не треба забувати і про дітей війни, які не знали дитинства, а з 10-12 років працювали на Перемогу.
Липецький священнослужитель отець Володимир відслужив пам'ятний молебень за загиблими і закликав пам'ятати усіх, хто відійшов у безсмертя.

 


Зі словами вдячності воїнам, що боронили нашу землю, від покоління сучасників виступила заступник голови райдержадміністрації Тетяна Костюк. 
Турботливо обійняла ветерана начальник відділу культури Ольга Шапран,  від щирого серця побажавши літньому чоловіку міцного здоров'я та довголіття.

     




Учні місцевої школи підготували літературну композицію до цієї знаменної дати, яка увінчалась  хвилиною мовчання.



Уся громада вшанувала загиблих, поклавши квіти біля пам'ятника. Особливо зворушливим став момент покладання квітів 90-річним ветераном своїм бойовим друзям.






Вшанували пам'ять загиблих та вклонилися могилам ветеранам-землякам і мешканці Нестоїтської громади під час години вшанування "Ми будем завжди пам'ятати, і Вам забути не дамо!".
Вшанування розпочалася розповіддю педагога-організатора Нестоїтської ЗОШ Єлізавети Іванівни Чорної, яка зупинилась на тих страшних подіях, згадала усіх загиблих на полі бою під час визвольних боїв, в тилу в роки окупації та закатованих в неволі земляків.  

Священник нестоїтської Свято-Успенської церкви Отець Георгій провів літургію в пам'ять загиблих.  Завершився захід традиційною хвилиною мовчання і покладанням квітів біля стели "Скорботна мати".

Квіти, жалоба, шана та вдячність - це лиш мала частка того, що ми можемо сьогодні зробити для них, схиливши голови перед мільйонами невинних жертв, які забрала страшна війна...

Немає коментарів:

Дописати коментар